Vintermek

Har inga stora projekt i pipeline för Ninja denna vinter. En av projektet som förhoppningsvis inte blir så omfattande är att få bort det lilla irriterande glapp vi haft i det nedre roderlagret. Detta glapp har gjort att rodret tagit i lite i bakkant mot skrovet precis i neutralt läge. Detta förstör så klart roderkänslan där det blir svårt att känns små skillnader i rodertryck vid mindre justeringar av trimmet.

Ninja utan roder

Ninja utan roder

Tanken är nu att byta ut befintligt lager mot ett rullager från Jefa. Hoppas att det ska göra susen. Vet dock ännu inte om Jefa har någon lager som är i samma dimension som på det som ska ersättas. Med lite tur så hittar vi ett med samma dimension och då blir projektet ganska litet. Tror också att jag nöjer mig med att byta det nedre lagret i detta skede. Tar dock tacksamt emot synpunkter från någon som gjort liknande ingrepp på sin båt.

Roderlager

Nedre roderlager som ska bytas.

Genom att ställa glidlagret (vita delrintrissan) på högkant ska man kunna lossa detta.

Under tiden ligger rodret här hemma i garaget och skall få lite omtanke under vintern. Kommer att slipa rent det och måla med ett antal lager epoxyprimer som ska slipas till perfektion innan jag lägger på ny bottenfärg som också ska poleras/slipas. När rodret ska på igen till våren kommer finishen att vara 100%.

I denna tråd på Blur.se finns en del matnyttig information kring roder och roderlager.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *