Väderöarna Runt 2014

Det har varit för varmt för att skriva blogginlägg men har kommer till slut en kort racerapport från Väderöarna runt.

Det var tredje gången vi deltog i detta race som numera går under namnet Väderö race. Kanske beror namnbytet på att vi faktiskt inte rundat Väderöarna de senaste åren? Som vanligt hade arrangörerna ordnat med strålande väder och det är därför inte konstigt att det blev nytt deltagarrekord igen med 23 båtar på startlinjen i årets upplaga. Träbåtarna dominerade startlistan med flera K6:or en K25:a och tvåfaldiga Tjörn Runt vinnaren Arne i sin K32:a. Snabbast i fältet var Micke i sin Cheetah 30. Han har fått fin fart i båten även när det blåser lite mindre men är i alla fall lite med mänsklig då så vi såg fram emot att ge Cheetah-gänget  en match.

Inför start K6:or

Ombord på Ninja denna dag var Terese, Annika, Mikael, Peter x 2. Terese och jag hade seglat med barnen några dagar och lagt oss i Hamburgsund. Barnen fick för dagen agera hejaklack tillsammans med mormor och morfar och Terese och jag gick för motor till Fjällbacka på morgonen där övriga besättningen mönstrade på.

Hamburgsund

De båda tidigare åren har vi ju kommit på en sjundeplats och vi såg fram emot att vässa denna placering något.

Vi startade ganska sent i fältet och det känns nästan lite oöverstigligt när de första båtarna drar iväg. När det väl blev vår tur kom vi iväg bra men någon enstaka sekund tillgodo. Gennakern kom upp och vi hade bra drag ut från Fjällbacka. Det var dock en ganska platt bog och för att kunna skära på vår väg mot fösta rundningen ställdes krav på såväl vägval som båthanteringen. Vi gjorde något riktigt bra vägval men även något mindre lyckat. Dessvärre visade sig återigen vår oförmåga att få till gipparna på ett bra sätt så fort det är lite mer tryck. (Vi har dock tränat en del efter denna segling och tror att vi är på god väg att komma tillrätta med detta.) Vi blir för passiva och gennakern hinner trassla in sig runt förstaget. I denna oreda försvinner såklart mycket tid. Vi reder ut detta men det blir långt ifrån en optimal undanvindsbog.

Vi har dock inte släppt förbi någon av de jagande båtarna bakom oss när vi rundar upp till kryss. Närmast jagande är Bengt med sin snabba JOD 35:a och Bavaria 35 match ”Kaxi”. Vi ser dock Cheetah komma jagande på håll. Vi hör en ganska bra kryss och håller oss till vänster där trycker är något bättre. JOD 35:an går dock väldigt bra här och vi får släppa dem förbi oss på slutet av kryssen. Kaxi är då också ganska nära.

Kryss

Dags att sätta gennakern igen och vinden har nu lättat en del. Gennakernhanteringen funkar nu klockrent och det gäller att hitta bästa trycket oich att undvika komma in i lä bakom öarna. Vi lyckas ganska väl med detta och tar oss förbi JOD 35:an igen. Kaxi hittar dock ännu bättre tryck och är förbi oss en stund. Cheetah kommer ångande med härlig speed och passerar oss strax före rundningen. Vi positionerar oss väl och kommer in bra för rundningen före både JOD:en och Kaxi. Tyvärr gör men en missbedömning i JOD 35:an och seglar på grundet som utgjorde en del av rundningsmärket. De fastnade tyvärr och utgick.

spaning

Efter rundningen följde en spännande kryss där vi fightades med Cheetah. Vi valde återigen den vänstra sidan, vilket betalade sig bra och vi lyckades passera Micke & Co. Bakom Valön fick de dock en fin puff som gjorde att de tog tillbaka ledningen. Vi gjorde vad vi kunde men fick ändå se dem gå i mål strax före oss. Vi hade dock seglat om flera mindre båtar på kryssen och dragit ifrån Kaxi rejält. Andra halvan av racet blir därmed MVG för oss!

Vi kom på en 8:e plats av 23 båtar. Då K32:an saknade aktuellt mätbrev för 2014 betraktar jag oss som 7:a, dvs samma placering för tredje året i rad. Eftersom de mindre båtarna verkade varit gynnade delades pris ut till bästa och näst bästa båt med srs >1,15. Vi fick därmed med oss en andra plats i den inofficiella stora gruppen. Vi vann dessutom ett presentkort på Liros så dagen blev lyckad.Grattis till Sedéns som spikade i sin H-båt.

Alla resultat här.

Aftersail 2

Terese och jag avslutade dagen med att segla båten till Tanumstrand (eller är det Norge?) inför Grebbestadsregattan som vi tänkte ställa upp på dagen därpå.

Norge

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *