Väderöarna Runt 2012

Detta är en kappsegling som vi har tänkt att vara med på de senaste åren men av olika anledningar så har det inte blivit av. I år föll dock bitarna på plats och vi lyckades kombinera en härlig semestersegling i Fjällbackas skärgård med att kappsegling runt Väderöarna.

Prognosen för dagen lovade sol och SV 3-6 m/s.  Terese och jag lämnade gästhamnen på Hamburgö tidigt på morgonen för att ta oss till Fjällbacka.

Det tog bara en dryg halvtimma att ta sig dit för motor. Väl på plats var det dags för registrering och koordinering med gastarna, Annika och Mikael som var på väg till Fjällbacka med bil. Alltså bara 4 personer men i den relativt lätta vinden skulle nog detta gå bra.

Upplägget med jaktstart blir allt vanligare och så även denna gång. På rorsmansmötet deklarerade tävlingsledningen att man bestämt sig för den något kortare barnvarianten. Start Badholmen – SB xx – SB Storön – SB gul boj – mål Badholmen. Motståndet för dagen bestod av 19 båtar, däribland Sedens i sin H-båt, Jonas Länje i IF (SM 3:a helgen innan), Thomas Ottosson i sin R7:a, Bengt Rosengren i JOD 35 och sist men inte minst Mikael V med besättning i Cheetah 30 som körde sitt första race med sin nya kolfibermast.

Dags för start och vi Tajmade linjen perfekt med bra fart i båten. Vi tog sikte på Thomas Ottosson som startat strax före oss. Det blev en intressant kryss med en del småluriga vägval mellan småörar. Kändes bra att vi seglar omkring i dessa vatten dagarna innan tävlingen. Vi var snart ikapp en av båtarna som startat före oss men samtidigt började JOD 35:an närma sig oroväckande snabbt bakifrån. De hade fin speed med sin genua i den relativt lätta kryssen. En stund senare var de ikapp oss och det blev ordentlig action när båda båtar samtidigt kryssade igenom ett smalt sund med ett flertal styrbord/babord situationer. Kul, men kanske inte en optimal passage för någon av oss.

Efter detta följde en något mer öppen kryss söderut längs utsidan av Hamburgö. Lite jämnare vind men ganska strömt. Vi hittade ett ganska bra spår och lyckades undvika strömmen på ett ganska bra vis. Passerade ytterligare en eller två båtar som startat före men hade lite fight med en CR360 som startat något efter oss. Framme vid rundningen var det tätt mellan oss men vi tajmade sista slaget bäst och kunde slå framför dem. Nu gällde det bara att hitta max speed i båten på väg kurs västerut mot Storön. Vi kunde snacka några decimter på skoten men samtidigt gällde det att inte låta CR360:an komma ikapp och förbi. Detta lyckades och vi drog ifrån dem något. Vi skymtade Cheetah 30 långt bakom oss på behörigt avstånd men samtidigt kunde vi snart se IF:en och H-båten titta fram efter att redan ha hunnit rundat Storön.

Vi satte gennakern samtidigt som vi rundade ön. En bra sättning och vi fick ok drag direkt. Tror att vi passerade en eller två båtar till i samband med detta. Vi var nu lite oroliga för att undanvinden skulle vi allt för platt och att vi därmed skulle tvingas skära allt för mycket. I början var dock vinkeln helt ok. Annika fick ta rodret, jag trimmade gennakern och Terese och Mikael hjälpte till att driva båten så snabbt som möjligt. Lite sportdryck och en powerbar hjälpte till att hålla skärpan. Vi närmade oss ett antal båtar föröver och var inte direkt hotade av de närmaste båtarna bakom oss. Tyckte dock inte att vi tog in speciellt på R7:an och JOD 35:an.

När vi började komma in bland öarna igen var det dags att falla av något och vi fick den där plattlänsen som vi bävat för. Var nästan ikapp en maxi 999 och en Murena 30 innan dess men nu fick vi skära oss fram med ganska branta vinklar och stundtals dåligt tryck. Strulade till det vid några gippar och hade svårt att komma förbi dessa båda båtar. Otroligt frustrerande passage. Snart kunde vi dock segla några grader högre på en styrbordsbog in mot den gula bojen. Fick lite bättre tryck också när vi kom fram ur lä bakom Valön och då rann vi ifrån. Nedtagninen och rundningen var helt ok sedan följde ett relativt kort upplopp in mot mål.

Vi skar mållinjen som 7:a, vilket kändes helt ok. Resultatlistan finns här.

På land stod Beatrice och Nils och hejade tillsammans med mormor och morfar. Arrangörerna bjöd på korv med bröd och dryck men tyvärr kom lite regn insamlande med prisutdelningen. Ett väldigt trevligt race med perfekt inramning. Borde finnas stora möjligheter att locka betydligt fler deltagare till nästa år. För vår del blev det i år inget mer race i Nolhotten cup, som förutom Väderöarna runt också består av bl.a. Grebbestadsregattan.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *