Tjörn Runt 2015

Gjorde i lördags mitt 29:e Tjörn runt i härliga förhållanden. Jag har deltagit i samtliga race sedan 1985 med endast två missade rundor. Första gången var det ett JSM i friidrott som kom i vägen och andra gången jag avstod var 2008 då vår son Nils var på väg att komma till världen. Nästa års 30-årsjubileum får bli något extra!

Det har ju gått bra för oss denna säsong så förväntningarna inför årets TR var ganska höga. Vi var lite oroliga att de prognostiserade vindarna runt ost skulle kunna innebära mycket sträck-segling med lite gennakeråka och lite kryss. Inte riktigt våra drömförhållanden med andra ord.

Vi hade kvällen innan varit ute med motorbåt ock kollat in den nya bojen utanför Getskär som båtarna som seglar den stora banan skulle runda. Vi kunde också redan då konstatera att vägen väster om La Brattön aldrig skulle bli aktuellt. Lite synd, för detta är ju en av banans intressanta vägval.

På morgonkvisten låg vindarna mellan NO-O men lite kraftigare än vad de flesta prognoser hade talat om. På väg ut mot start kändes det tydligt att det var färre båtar än vanligt. Totalt var det i år lite över 350 anmälda varav drygt 100 skulle segla stora banan. Vi hade hamnat i startgrupp 5 med startnummer 501. Förstår inte riktigt hur de satt dessa startnummer. Tidigare år har det ju varit utifrån SRS-tal men i år fanns det ingen riktig logik i dessa startnummer. I grupp 5 var det 24 båtar anmälda.

Starten är alltid intressant och vår tanke var att starta på lä-halvan av linjen för att inte riskera att komma för nära Stenungsön och därmed få lä i den ostliga vinden. Att starta längre ned på linjen innebär samtidigt en ganska brant gennakerbog mot Tjörnbron och vi såg några tidigare startande båtar få problem med detta i den något byiga vinden.

IMG_7016[1]

Starten – J/92 Jalla och J/97 Jesus for life närmast i lovart

Vi tajmade inte linjen helt perfekt men kom iväg ok och satte gennakern och hade inga problem med att bära den fram till Tjörnbron. Lite knepigt fram till Tjörnbron med väldigt många små lokala vindbyar som hela tiden gjorde att olika båtar fick bra speed. Såg en båt som strax innan Tjörnbron fick en egen puff och kunde gå från en av de sista platserna i fältet till en tätposition.

I vanlig ordning börjar man under Tjörnbron komma ikapp en del båtar i starten före. Eftersom det var öster om La Brattön som gällde blev det viktigt att försöka positionera sig bra här vilket jag tycket att vi gjorde bra. Trots att vi kommit ut fin och inte hade någon som störde oss tog det dock en stund innan vi fick något tryck. Några av våra konkurrenter strax framför oss fick dock tryck och kunde dra ifrån lite. Vi passerade dock J/97:an ”Jesus for life” här, båten som på förhand var en av favoriterna till att vinna gruppen.

Nu blev det ett dragrace mot Getskär. Jag försökte vara noga med att inte gå med i någon lovartsbåge och därmed segla längre väg. Strax innan man kommer fram till Getskär står en grön prick. Det kan vara frestande att gå innanför denna men där ligger en 1,2:a. Detta grund var dock tydligt utmärkt av stackars ”Essex girl” som stod på och fick assisstans av sjöräddningen. Hoppas att ingen kom till skada.

IMG_7018[1]

Essex girl på grund utanför Getskär

 

Vi rundar bojen ungefär samtidigt med Dehler 33:an ”Vildvittra” och kan sätta Gennakern. Blåser nu omkring 6-8 m/s och vi seglar med TWA 145-160 grader med en kurs mot St Dyrön. Här gällde det att ha fri vind och hålla bra fart i båten samt att försöka ta sig mot lä vid varje puff som kom. Det visade sig dock svårt att komma ned mot den kurs vi önskade så vi insåg snart att det skulle bli lite gippande närmare Dyrön. Vi går fortare än de flesta konkurrenter men seglar lite högre. Ser att ”Jesus” i stort sätt seglar samma väg som oss men de verkar inte närma sig något. Seascape 27:an seglar ännu högre än oss och är också först med att gippa över till styrbords halsar. Vi gör strax därefter vår första gipp och kan då passera flertalet av våra konkurrenter då vi går in mot Tjörnlandet. Vi väljer att segla med tryck men den längre vägen detta innerbär gör att vi åter tappar ett par av våra konkurrenter. Vid en av våra gippar trasslade gennakern in sig lite i förstaget men detta var ganska snabbt fixat och de övriga gipparna satt fint.

IMG_7021[1]

Vildvittra hack i häl på väg mot St Dyrön

Vi passerar väster om Åstol med en kurs rakt mot Hätteberget. Vinden har nu ökat till 9-10 m/s och den är stundtals t.o.m uppe på dryga 11 m/s. TWA nu omkring 145-150 grader vilket ger oss viss edge mot spinnakerbåtarna i startgruppen. Dock inte mot XP33:an ”Coquette” som gått riktigt fint och ligger en bit före. Härlig segling med mycket tryck och full kontroll. Toppar 11,1 knop här men detta är en sådan bog där jag nog hade trott att vi kunnat halvplanat med båten i ett par knop till. Sista biten in mot märket hade vi kommit ikapp Luffe 37:an ”Pink Lady” men då det var flera båtar i lovart och nu lite brantare bog vindar på 10 m/s var det inget bra alternativ att försöka skära upp och gå om i lovart. Vi hade tidigare försökt separera i sidled från båtar för att få ren segling men nu när vi närmade oss märket gick inte detta längre. Vi hamnade i ett läge i lä om ”Pink Lady” där vi gång på gång seglade ikapp dem men fastnade i deras vindskugga. Frustrerande och såhär i efterhand tror jag att vi tappade ganska mycket på detta då vi hade ett ganska tydligt fartövertag. Det visade sig bl a när vi såg hur mycket Seascape 27:an hade runnit iväg sista delen av undanvinden. De måste ha gått grymt fort här.

Härligt tajt rundning av Hätteberget tillsammans med ”Pink Lady” och ”Vildvittra” och ytterligare någon båt. Blev lite diskussioner kring huruvida vi hade rätt till plats på ”Vildvittra” eller ej men vår bedömning var att vi hade överlapp när vi gick in i zonen. Efter rundningen följde en lååång sträckbog. Detta är inte Ninjas favoritbog men vi försökte segla så fort som möjligt enligt en kurs som vi på förhand hade gjort upp. Ingen speciellt händelserik bog men tyvärr tappar vi distans till både ”Vildvittra” och ”Pink Lady”. Även snabbaste x99:an och X332:an ”X3M” går tyvärr ikapp och förbi här. Ingen skymt av ”Jesus for life” dock.

Sträckbogen tar oss förbi västsidan av Härön. In mot Vannholmarna börjar äntligen kryssen och här möts samtidigt stora och lilla banan och det blir ganska mycket båtar som ska samsas på en liten ytan. Här gäller det att planera sina slag väl och samsas. Vi kommer igenom den trängsta passagen bra och är strax ifatt ”X3M” igen. Har stundtals riktigt bra fart i båten med farten klart över våra targets men vissa stunder går vi plötsligt inte lika fort av någon anledning. Kan ha att göra med störd vind från andra båtar men jag tror också att det delvis sitter i vårt trim och att vi stundtals seglade med lite för mycket lutning. Måste se till att få ordning på detta till nästa säsong.

Kryssen genom Stigfjorden går fort och vi fokuserar på att segla i så fri vind som möjligt. Vi har passerat Seascape 27:an och tar in en del på ”Pink Lady” och första X99:an men det är fortfarande tajt mellan oss och ”X3M”.

IMG_7023[1]

Kryss i Stigfjorden – 707:an Exter och Accenten Oskar

På upploppet får jag syn på X372:an i vår grupp en bit framför oss. När passerade den? De måste har gått som tåget på kryssen och valt en annan väg än oss. Med ett SRS på 1,222 inser vi att de blir en toppbåt i gruppen och det visade sig också att de vunnit startgrupp 5. Vi går i mål strax efter ”X3M” kl 14:46.

Vår insats räckte till en 6:e plats i gruppen och 28:e plats totalt på Stora banan. Känns helt ok efter rådande förutsättningar. Väldigt positivt att vi fortsätter att segla stabilt och utan några egentliga misstag. Därmed inte sagt att det inte finns förbättringspotential men nu ha vi en högre nivå att utgå ifrån inför kommande år.

Vi som seglade ombord på Ninja denna dag var: Terese, Annika, Peter, Daniel L, Jonas och Peter

Topp 3 i vår startgrupp:

1) Patrik Sturesson, X372 Masthead
2) Anders Kuikka, XP33
3) Ola Sandahl, Dehler 33 Cr

Grattis!

Fyra av dem som var före oss i resultatlistan slog vi på Hermanö runt men samtidigt slog vi ”Jesus for life” för första gången och blev snabbaste J-båt på stora banan. Tror att vi har ett vandringspris att hämta där.

Det blev norsk seger på stora banan genom Christian von Trepka och hans GP42:a Al Capone. På Lilla banan knep Hans Oskarsson segern med alltid snabba Accenten Oskar. Grattis och ett särskilt grattis också till team Cheetah som tog en övertygande seger i startgrupp 3 och blev tvåa totalt på stora banan.

I lagseglingen slutade ÖKK 1 (Martin Ekhed – Chess, Per Jakobsson – Cumulus, Peter Amundin – J92s) på en 6:e plats.

Alla resultat finns här.

Inga svartill “Tjörn Runt 2015”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dags att vandra vidare… | j92s-ninja - […] ju i tidigare inlägg (här) berättat att vi 2015 tog hem priset för bästa J-båt med peke på korrigerad…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *