Tjörn Runt 2014

Satt och räknade på fingrarna och kom fram till att detta var mitt 28:e Tjörn runt sedan jag debuterade med pappa i IF:en 1985. Så här dagen efter ett Tjörn runt är man ofta lite seg och det känns ganska skönt att jag inte anmält mig till att segla Solo mellan broarna idag. Vi hade igår en riktigt härlig dag på havet med fint väder och härliga vindar. Vindriktningen SV vridande mot SSV gjorde också att det blev en lång och ganska utslagsgivande kryss från starten inne i Stigfjorden ända ut till rundningen av Dynan och Pynten vid Pater Noster. Ytterligare ett race i riktiga propagandaförhållanden med andra ord.

Vi hade för dagen mönstrat på med full styrka, sju personer (Terese, Annika, Henrik, Daniel x 2 och Peter x 2). Med tanke på att såväl Yr.no och smhi förutspådde lätta vindar så var man kanske lite oroligt över att sju var i mesta laget för dagen. Precis som tidigare under sommaren visade sig Yr inte helt rätt ute vad gäller vindstyrkan. Kollade dock även DMI kvällen innan och den prognosen visade sig stämma ganska väl.

Trevlig stämning på väg ut till start. De flesta verkar ha dragit lärdom av förra året då flera blev lite överraskade av den långa sträckan ut till starten.

Teknova på väg till start.

Teknova och Njuta på väg till start

I startområdet blåste det runt 3 m/s. Första start var kl 9 och därefter följde en start var 5:e minut. Vi startade i startgrupp 5 kl 9:20. På startfartyget var flagga ”E” hissad. vilket innebar en något förkortad bana utan att runda Hätteberget. Förhandstippade till gruppsegern där var Lady Godiva, Exilia, MaxxJesus for life och kanske X332 Xanda som brukar gå bra, eller varför inte Stino som verkar ha gjort comeback efter viss frånvaro från kappseglingsbanorna. Vi var 9:a i startgruppen förra året och siktade på att förbättra den placeringen i år.

IMG_4831[1]

Vi och Maxx kommer iväg bra i starten

Vi gjorde en bra barbordstart ungefär mitt på linjen och kunde snart slå över och ta oss över mot högerkanten. Det såg inte ut att vara speciellt mycket motström men känslan var att det var något bättre tryck på högersidan. Flera av huvudkonkurrenterna sökte sig också dit. I dessa ganska lätta vindar gäller det att hålla fart i båten och inte tvingas till onödiga slag. Det handlar därför mycket om planering och att tänka framåt. Det gick ganska bra men jag gjorde några småmissar som jag kanske borde ha kunnat förutse. Vi låg väl framme efter starten men X99:orna är svåra att hålla bakom sig i dessa förhållanden. Även Lady Godiva och Jesus for life slinker förbi. Samtidigt har vi kommit ikapp ett antal duktiga seglare i starten före oss och det ger oss ett kvitto på att det ändå går ganska bra.

Värt att notera är att Jesus for life valt en något annorlunda väg, närmre Tjörnlandet där det såg ut att vara mindre tryck. De har nog samtidigt haft en renare vind och tvingats till färre slag. Kanske en ganska klok medveten avvägning?

IMG_4829[1]

Nya Seascape 27 gick fint

Väl ute ur Stigfjorden har vinden tilltagit något till 5-6 m/s. Här möter man samtidigt lite sjö så det gäller att hitta nya växlar och få upp farten. Tycker att vi inte riktigt lyckas med detta direkt och här tappar vi lite på toppbåtarna. Någonstans i denna veva så passerar även Dan Turesson oss i sin X332:a som vi har hållit bakom oss större delen av Stigfjorden. Utanför Härön börjar vi hitta speeden igen och ligger ofta på eller t.o.m. något över target speed. Här börjar det göra gott med sju personer på relingen och vi kan nästan gå med full power i seglen.

I den följande långa kryssen ut mot Pater noster väljer vi en medelväg med fokus på att hålla speeden och att segla i fri vind. DMI:s strömprognos talade om svaga strömmar som t.o.m. skulle kunna vara sydgående under vissa tider på lördagen. Känslan var inte heller att det var någon större ström att tala om och Lady Godiva och Jesus for life seglade liknande vägar som oss. Vi gick riktigt fint under denna sträcka och passerade bl a Dehler 33:an Vildvittra och First 36.7:an Zigge First. Tycker också att vi drog ifrån en del av de välseglande båtarna bakom oss.

Rundar Dynan och Pynten och sätter gennakern. Här hade vi en av seglingens få små strul då vi tillfälligt fick ett timglas vid sättningen. Vet inte om det berodde på att vi var lite långsamma i själva hissandet men det var strax uppklarat och vi kunde sätta full fart in mot rundningsmärket utanför Marstrands norra inlopp. Vi gick fint på denna bog och drog ifrån Zigge First en del och tog in på några X99:or som var strax före oss. Det var också under denna bog vi uppnådde dagens högsta fartnotering på 11,73 knop. Jag tror även att vi närmade oss Jesus for life något men det är förvånansvärt liten fartskillnad jämfört med dem. Vår båt väger 2,8 ton och har en gennaker på 98 kvm. Deras båt väger 4,2 ton och har en gennaker på 90 kvm men ändå går vi i princip lika fort på undanvindarna. Deras längre vattenlinje är förstås en av förklaringarna men…

IMG_4851 (2)

Full fart in mot Marstrand

Vinden har ökat ytterligare och ligger nu kring 8 m/s. Vi ser till att positionera oss för att få plats vid gipprundningen utanför Marstrand. Gippen och rudningen gick klockrent och vi passerar tre båtar direkt. Så skönt att äntligen känna trygghet i gipparna även när det är lite mer tryck.

IMG_4852[1]

X99:a och shorthandedseglade HP1030

Vi seglar nu upp mot Åstol där stora och lilla banan löper samman igen. Tyvärr blir vi här lite låsta av HP 1030 och en X99:a i lovart. Försöker skapa en lucka för att gå om i lä och är väl i stort sett förbi vid Åstol då det är dags att gippa igen. Det är nu ganska platt läns och det är skärande som gäller. Plötsligt är styrkeförhållandet mellan oss och spinnakerbåtarna omvänt. Skönt i alla fall att det är bra tryck och att våra gippar sitter som de ska. Vi passerar mellantidspassagen vid Kårevik och kan såhär i efterhand konstatera att vi där ligger 7:a i startgruppen.

Foto på oss taget av Hasse W på Gorm

Resten av Hakefjorden handlade mycket om att hålla farten, trimma gennakern optimalt, få till skärningarna, sätta gipparna och undvika trassel med andra båtar. Tycker att vi gjorde detta bra så när som på liten störning med en långsammare båt vi passerade som tvingade oss till en lite onödig manöver. Helt och hållet vårt eget (mitt) fel men vi skulle förstås aldrig hamnat i den situationen. Det är dock mycket båtar på Tjörn runt och svårt att helt undvika strul med andra båtar.

Så här i efterhand borde man också haft ett bättre energiintag underseglingen för att hålla tankeverksamheten och humöret på topp.

IMG_4857[1]

Snart Tjörnbron i sikte

Vi tuggar på bra och vid något tillfälle ser vi t.o.m. 10 m/s på vindmätaren. Frustrerande nog så håller Jesus for life sitt avstånd till oss och det är bl a detta som får mig att chansa lite när vi närmar oss det slutliga vägvalet – vilken sida av Lilla Brattön man ska ta samt vilken bro man ska välja. Konstaterar att de allra flesta väljer raka spåret mellan Tjörn och Brattön. Jag vill dock inte segla in i den gröten och bli låst utan att kunna gippa och sköra som man vill. Jesus for life väljer att segla öster om Brattön för att sedan skära upp och gå under Tjörnbron. Är ett tag inne på att följa deras exempel men tycker samtidigt att vindvinkeln är relativt gynnsam för att välja passagen under Källöbron. Dessutom vann man faktiskt på det vägvalet torsdagen innan Tjörn Runt då det var start- och målövning. Hade jag vetat att vi låg såpass bra till både i gruppen och i totalen hade jag kanske valt ett mer safe vägval. Nu visade det sig att vår chansning inte gick hem och vi tappade nog någon minut eller så på detta. Även om rorsman tyvärr kände en viss besvikelse vid målgång är det  ingen tvekan om att vi gjort ett bra race som helhet med bra insatser från samtliga i besättningen.

IMG_4861[1]

Målgång – hack i häl på Luffe 37:an ”Pink Lady”

Vi slutade 8:a i gruppen och 23:a totalt på stora banan. Därmed infriades vår målsättning med att förbättra förra årets placering. Vi kan också konstatera att vi slaget ganska många mycket namnkunniga team. I vår startgrupp vann Dan Turesson i sin X332:a före Anders Dahlsjö i Dominant 105:an och Ulf  Jacobsson  i J/97:an. Grattis!

Alla resultat finns här.

 

 

2 Svartill “Tjörn Runt 2014”

 1. Mikael Vesala skriver:

  Grattis till ytterligare en fin placering, Det märks att ni har fått fart på båten i år! Ang vilken sida man skulle segla på i stigfjorden, så är det nog mycket beroende på båt vad som lönar sig. Tyckte även jag att det såg ut att vara mer tryck på orustsidan, men vi tappade stort mot alla andra där. När vi sent om sider slog över till Tjörnsidan så gick vi betydligt bättre. Får en känsla av att vi går bättre i något svagare vind bara den är jämn och ostörd. En jobbig fråga är ju förståss om det beror på mig eller båten ;-)Vad blir nästa race?

  • Peter Amundin skriver:

   Hej Micke!
   Tack för detta. Jo, man kommer långt på att segla i mer ostörd vind även om det kanske innebär att man seglar i något mindre tryck. Speciellt med 7 pers ombord var slagen inte jättesnabba.
   Tyvärr inser vi att det inte blir någon mer segling denna säsong och vi kommer faktiskt att ta upp båten i morgon. Hade ju hoppats lite på Uddevallaregattan men får önska er lycka till där istället.
   Kanske få jag tillfälle att gästspela på någon annan båt på något race under september.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *