Start strategy

En sak som ska bli bättre nästa säsong är starterna. Flera av säsongens race seglas med jaktstart och då är själva starten inte så mycket mer komplicerad än att tajma linjen så bra som möjligt. I andra race som Tjörn Runt och framför allt Marstrand Big Boat Race blir startmomentet betydligt mer komplext men samtidigt roligare.

Med en bra start läggs grunden för ett bra resultat i kappseglingen och kommer man iväg bland de 10 procent främsta så blir den resterande seglingen så mycket lättare. En utmaning i MBBR är att vi med Ninja tillhör de långsammare båtarna i fältet vilket är en klar nackdel i ett stort startfält. Desto viktigare blir det att starta bra och anpassa taktiken efter båtens prestanda. Ett bra exempel på detta var vid en start vi gjorde i somras där vi kom iväg bra över linjen medan en ganska ok lucka i lä. Tyvärr var båten i lä om oss en betydligt snabbare båt som dessutom gick högre vilket ganska snabbt resulterade i att vi ganska snart hamnade i störd vind bakom den. Vi borde ha förutsett detta och valt att starta på ett annat ställe på linjen.

Att förbättra starterna inför kommande säsong är en både bra och rolig målsättning. Startmomentet innehåller så många olika delmoment och är verkligen ett teamarbete.

Hittade den här föreläsningen på Youtube där Peter Isler på North Sails går igenom startens olika delar.

Race Start Strategy

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *