SRS-tabellen 2015

Gänget på svenska seglarförbundet som jobbar med att ta fram SRS-tabellen blir allt snabbare. Redan nu finns tabellen för 2015 tillgänglig här. Bra jobbat!

Vid en snabb första genomgång ser det inte ut att vara så många förändringar. J/92s ligger som tabellbåt kvar på 1,249. Noterar att J/70, X99 och Melges 24 har fått små sänkningar. Ser också att NF:en har ett SRS på 1,098 vilket känns mycket konkurrenskraftigt. Synd att Attack troligtvis kommer att stå på land i år också.

Några andra nyheter i SRS 2015 är annars att man delat in båtarna i olika klassningar. J/92s har t.ex. blivit klassad som C/R (cruiser/racer) precis som  merparten av tabellbåtarna. Denna klassning är tänkt att i grova drag beskriva seglingsegenskaperna för en båt. Mer om detta går att läsa på Blur. Denna indelning ska kunna vara ett hjälp för arrangörerna att skapa klassindelningar baserat på båtarnas karaktäristika istället för SRS-tal. En bra tanke kan jag tycka. Ska bli spännande att se hur detta faller ut.

Vad gäller själva klassningen av J/92s så ligger den förstås i den sportigare ändan av C/R-spektrumet. Jag tycker dock att det är rätt att den klassas som en C/R eftersom den är relativt allroundbetonad och har en högre planingströskel än vad man kanske skulle kunna tro.

En annan nyhet är att alla tabellbåtar kompletterats med ett särskilt respittal för shorthandedsegling. Detta tal ska spegla båtens prestanda utan besättningsvikt, med respektive utan undanvindssegel. Tanken är förstås att underlätta för shorthandedsegling utan att man ska behöva ta mäta in båten specifikt för detta om båten i övrigt seglar som tabellbåt. Bra tänkt här också!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *