Premiärturen avklarad

I söndags seglade Annika, Peter, Terese och jag båten från Grönvik till Fiskbäck och vi fick oss därmed en rejäl premiärseglats.

Terese och jag lämnade viken vid 9-tiden efter att ha fixat lite med båten. Vi gick för motor till Stenungsund där Annika och Peter mönstrade på. Klokt nog hade de valt att ta på sig mössor. Efter att ha spännt upp riggen lite lämnade vi Stenungsund och satte segel. Vi hade hoppats på en nordvästlig vind med en go gennakerrepa söderut men så blev det icke. Istället var det den vanliga sydvästliga vinden som blåste med en något högre styrka än vad prognoserna hade talat om. Det blev därmed en ganska kylig segling. Tur att vi hade med oss ordentligt med varmt kaffe.

Hela insidan av Tjörn blev en typisk Tjörn Runt-lik segling med viss motström. När vi närmade oss Marstrand lättade vinden något och vi fick träna lite på att hitta driv genom vågorna. Stundtals flöt det på riktigt bra men det är lätt att plötsligt tappa speeden. Viktigt att vara vaksam och snabbt hitta den nya växeln. Precis utanför Marstrand mötte vi familjen Ekhed’s gamla CB33:a som kom seglande för spinnaker på väg norrut. Såg härligt ut.

Efter Marstrand hade vi hoppats på att kunna lätta något på skoten och falla av några grader. Men det blev inget av det heller då vinden vred med mot syd. Strax därefter tilltog vinden igen och kylan kom tillbaka. Passerade göteborgs norra skärgård och fick bla se familjen Ahl’s före detta hus på Kalvsund. Trevlig läge. Strax innan detta hade vi äntligen fått i oss en snabb kopp kaffe. Sällan har väl lite kaffe smakat så gott.

När vi passerade Rivöfjorden fick vi äntligen falla av lite och vi kom då snabbt upp i högre farter med 8,65 knop som maxnotering.

På väg till Fiskebäck

Vinden tilltog ytterligare och låg nog mellan 10-12 m/s och när det var dags att lova upp igen hade vi den åter rakt i näsan. Vi beslöt oss därför för att rulla in focken och gå för motor sista biten. Ca 7 timmar efter att vi lämnat Stenungsund ankom vi sedan till Fiskebäcks småbåtshamn. Där ligger Ninja nu tryggt förtöjd i väntan på att vägas på fredag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *