Pater Noster Race 2015

Igår seglade vi Pater Noster Race i härliga förhållanden. Prognosen hade talat om ganska hårda vindar på morgonkvisten som sedan skulle avta i ganska snabb takt. När vi samlades vid båten på morgonen blåste det dock fortfarande ganska friskt och de västliga vindarna på 6-10 m/s höll i sig hela racet. Eftersom delar av besättningen sprang Göteborgsvarvet hade vi med Amie och Per ombord. Amie var med oss på Hermanö runt förra året men för Per, som till vardags seglar Cumulus, var det premiär ombord på Ninja.

Eftersom det var ganska blåsigt och, åtminstone fram till Wallhamn, handlade om en sträckbog med mer än tillräckligt med power valde vi att köra med vår lite mindre, cruisingbetonade, 3.5 fock. Vi hade hoppats på att kanske kunna köra gennaker från rundningen i inloppet till Wallhamn ut till röda pricken i Hakefjorden. Tanken hade i så fall varit att vi då skulle gjort ett fockbyte om tendensen samtidigt var att vinden lagt sig något. Nu blev det för brant med vår A2:a (möjligen hade en A5:a funkat) och vi valde att inte byta fock.

Så länge det var sträckbogar då båtfart i hög grad avgörs av vattenlinjelängd är det svårt för oss att hävda oss mot de större båtarna. När vi börjar närma oss Dyrön blir det äntligen lite riktig kryss och då går vi förhållandevis bättre. Stundtals går vi riktigt fort men ibland tar det lite tid att hitta nya växlar. Vi hade en målsättning att hänga med J/97:an Jesus for life men i dessa förhållanden är det bara att konstatera att de just nu går lite bättre än oss. Tidigare PNR-vinnaren Dynamic 35:an var annars den första båt som passerade oss och det skulle visa sig att de slutade på en 3:e plats totalt.

Strax efter Rönnäng på väg mot Pater Noster passerade också XP33:an Norix med en imponerande fin gång i den stundtals grova sjön. De lyckades spika stora klassen. Även tidigare totalvinnare av MBBR, First 35:an Kwanza, får vi släppa förbi oss något senare.

Pater Noster Foto: Daniel Lidsten

Pater Noster Foto: Daniel Lidsten

 

Ut mot Pater Noster är sjön bitvis ganska stökig och vi försöker söka oss in i sjölä bakom de små öar som finns där. Vi har nu passerat en del långsammare båtar och samtidigt ser vi täten som har rundat. Inget avskräckande långt avstånd men samtidigt är det inte så mycket tid kvar att segla. Efter rundningen sätter vi gennakern och får äntligen känna att vi har lite fartövertag mot flera andra båtar med liknande, eller något högre SRS-tal. Härligt – man hade bara önskat att det blåst lite till för ännu bättre speed. Tyvärr blir denna gennakergång kortvarig. Linjen in mot rundning av den röda pricken vid Bratten går genom en del bränningar och vi blir lite osäkra på kursen. Så innan det blev en lite brantare slör valde vi att kör safe och ta ned. Tyvärr blev ju styrkeförhållanden jämfört med flera närliggande båtar då det omvända.

Foto: Daniel Lidsten

Foto: Daniel Lidsten

Efter rundningen vid Bratten var det i princip en bb-sträckbog ut till Bredbåden med bara något kort sb-slag för att få rätt höjd. Ganska händelsefattigt ben tyvärr.

Stor våg... Foto: Daniel Lidsten

Stor våg… Foto: Daniel Lidsten

Efter rundning Bredbåden var det äntligen dags igen att sätta gennakern. Här hade vi bra drag och sjön med oss på ett härligt sätt. Vi satte nytt hastighetsrekord med Ninja på 13,25 knop. Plockar ytterligare mindre båtar och tar in ganska ordentligt på en del framför.

IOD SWE 71 Foto: Daniel Lidsten

IOD SWE 71 Foto: Daniel Lidsten

 

 

Bakom har vi en liten lucka och känner oss inte direkt hotade, förutom av Farr 30:an Mrs Freckles som kommer bakifrån med hög fart.

Farr 30 o H-Båt Foto: Daniel Lidsten

Farr 30 o H-Båt Foto: Daniel Lidsten

 

Tar ned gennakern innan rundning av gul cylinderboj utanför Skärhamn och därefter var det endast en kort sprint-kryss i mål.

Vi blev 28:a av 65 startande vilket innebär att vi kom på övre halvan med god marginal. Detta är dessutom den bästa placering vi haft på PNR med Ninja. I Startgruppen kom vi 13:e plats av 30 startande. Tycker att detta var en helt ok racepremiär med en behärskad segling utan något direkt strul. Det finns såklart många smådetaljer att slipa på men en bra genomkörare inför MBBR var det. Synd att det inte blev mer undanvind för då hade vi garanterat varit lägre fram i resultatlistan.

Ett stort grattis till vår klubbkompis från ÖKK som med sin Chess spikade lilla klassen och blev 4:a totalt.

Samtliga resultat här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *