Pater Noster Race 2014

I går på Pater Noster Race körde vi säsongens första kappsegling med Ninja. Vi har ju ett ganska crappy track record på just PNR så en av våra målsättningar för säsongen, att förbättra våra tidigare resultat, kändes ganska lätt att uppnå. Andra mål vi har satt upp för säsongen är att vara på den övre halvan på racen samt ta en och annan skalp.

70 båtar hade anmält  sig och 67 kom till start. Enligt YR.no skulle vindarna ligga kring 4 m/s på förmiddagen för att avta till 2-3 m/s under eftermiddagen. Med en sådan prognos valde arrangörerna den korta banan som bara mäter 17 nm. Var nog ett bra val med tanke på prognosen men den korta banan erbjuder inte speciellt mycket spänning. Vår besättning för dagen bestod av Terese, Annika, Daniel L, Daniel P och Peter x 2. Det var också invigning av våra nya besättningströjor. Dagen innan hade Terese och jag transporterat båten till Skärhamn där vi under natten hade legat utanför J/97:an Jesus for life. En i deras besättning ställde upp och tog detta foto på oss.

Årets SRSv-mätbrev säger 1,235, vilket skulle innebära en starttid kl 11:35 i slutet av mellangruppen som sträcker sig upp till 1,249. J/97:an som alltid seglar stabilt hade en starttid ett par minuter innan (SRS 1,227) och skulle bli en bra benchmark. Strax efter oss startade snabba Dynamic 35:an som vann denna segling förra året. I vanlig ordning så var startlistan för övrigt späckad av duktiga seglare i välseglade båtar.

Vi gick ut en timma innan start för att känna lite på det. Kryssade ut en bit i hamnen och vände om och satte gennakern. Tyvärr strulade vi till den efterföljande gippen lite, fick ett timglas och tvingades ta ner gennakern. Lite onödigt, men bättre att det händer innan start än under race. Konstaterade samtidigt att det faktiskt blåser 5-7 m/s snarare än de 4 m/s som prognostiserats.

Själva staren gick bra (ingen tjuvstart i år). Vi var dock något tidiga och fick bromsa lite med ett onödigt häftigt slag som bromsade upp farten lite. Skar nog linjen nästan på skotten men med reducerad fart. Helt ok dock. Nu följde en kort kryss ut mot norrpricken söder om Syster kummel. Farten kändes bra och det kändes som om avståndet till First 36.7 Zigge First (SRS 1,232) och X332 X3M (SRS 1.227) kanske krympte något. Efter rundning av norrpricken blev det en halvvindsbog söderut mot den röda pricken väster om Bratten. Detta blev ett typiskt vattenlinjerace där de större båtarna går bra. Hängde dock med de framförvarande båtarna bra men Dynamic 35 kom jagande oroväckande fort bakifrån.

Vid rundningen av den röda pricken åkte gennakern upp. Sättningen satt perfekt. Det blåste nu runt 7 m/s och vi hade viss sjö med oss. Precis här kom också dagens högsta fartnotering på 10,2 knop. Vi seglar här med gott tryck och bra vinkel. Vi tar in påtagligt på båtarna närmast framför och Dynamicen verkar inte ta in mer under denna sträcka in mot Tjörnekalv.

IMG_3713

I samma veva som vi passerar Tjörnekalv är vi också ikapp X3M och Zigge First. Jesus for life är lite framför men vi har tagit in en del nu. Har också passerat ett par båtar på denna sträcka.

Det blir nu plattare när vi faller av och då gäller det att som gennakerbåt jobba hårt för att hänga med (och segla förbi) spinnakerbåtarna. Dynamic 35:an börjar ta in på oss igen. Det är annars påtagligt hur lika det är i fart mellan X332:an, J97:an och oss. Kan ju tycka att vi som har en klart lättare båt med lika, eller t.o.m. större segelyta, borde gå snabbare. Antigen har det med vattenlinjelängden att göra eller så har vi fortfarande en del speed potential att få ur kärran. Hoppas på det senare alternativet.

IMG_3721

Vinden håller fortfarande i sig ganska väl kring 4-6 m/s och vi har en påtaglig medström som ger oss god fart mot målet i Stenungsund. Banan erbjuder inte speciellt mycket taktiska utmaningar men det gäller att försöka hålla sig där det är mest medström. Vi försöker segla lågt och hitta farten. Besättningen är placerade midskepps och i lovart för att hjälpa gennakern att rotera ut åt lovart. När det lättar tvingas vi dock lova en del för att få tryck så det blir en del gippar. Gipparna satt förövrigt väldigt bra. Är ett tag förbi X3M men det skiftar en del och vi tappar dem igen. J/97:an glider på bra några hundra meter framför oss.

Kommer skärande för styrbords halsar på en kurs mot en liten klunga barbordsbåtar (2 x Smaragd och en Maxi 999). Ropar att de ska hålla undan men gör tyvärr inte detta och det sinkar oss en del. Vi borde kanske i ett ännu tidigare skede gjort klart för dem vad som gällde så att vi inte fastnat på detta vis. Där försvann säkert en minut. Något att tänka på framöver.

De mindre snabba båtarna är fortfarande långt framför men samtidigt är det bara Dynamicen som passerat oss och övriga större båtar är ganska långt bakom. Det står klart att det kommer att bli ett betydligt snabbare race än vad arrangörerna kalkylerat med och därmed omräkning. Den placering man har vid målgång är därmed inte aktuell.

Vinden har lättat ytterligare men håller sig fortfarande kring 4 m/s. Riktlinjen är västlig. Vi närmar oss Stenungsön och har både X3M och Jesus for life i lovart om oss. Jesus har tappat trycket och vi närmar oss mycket. Vi försöker samtidigt jobba oss ned mot lä för att inte hamna i la bakom Stenungsön. Samtidigt vill vi inte tvingas att gippa nu. J/97:an se ut att stanna upp helt inne vid Stenungsön men gör en snygg gipp och får till en bra skärning med fint tryck ut från ön.

IMG_3725

Vi gör vad vi kan sista biten men J/97:an och X332:an går ändå i mål strax före oss. Vår seglade tid blev så kort som 2h 56 min. Kunde konstatera att vi ändå seglat en knapp minut snabbare än Jesus for life och det är ju ändå ganska ok. Svårt att bedöma placeringen direkt efter mål. När resultatet lite senare publicerats på nätet kunde vi dock konstatera att det blev ett race där de mindre, tidigt startande båtarna, gynnats. Vi kom på en 34:e plats totalt vilket är precis utanför övre halvan. X3M slog oss med enbart 16 sekunder korrigerad tid och J/97:an var 24 sekunder före. Nästa gång slår vi dem!

I lilla gruppen segrade Tommy Strandberg med en Scampi. Mellangruppen vanns av Peter Bäcklund med en NF och i stora gruppen segrade Anders Nordström med en Arcona 410. Grattis!

Vi kom på en 16:e plats i mellangruppen. Lite svårt att säga vad detta resultat är värt med tanke på omständigheterna. Det är i alla fall med råge vår bästa insats i PNR med denna båt. Vi missar att placera oss på övre halvan men placerar oss ganska bra i förhållande till de som startade strax före och strax efter oss – fullt godkänd premiär!

Alla resultat här.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *