Orust Inshore race 2014

Är precis hemkommen efter att ha seglat Orust Inshore Race (OIR) i dagarna två. Förra året introducerades detta där man seglar en distanssegling på lördagen och följer upp med två korta kryss-läns race på söndagen. Förra året kördes dessa som två separata race men i år hade man tagit steget fullt ut och räknade ihop seglingarna. Det blir kul med lite variation och dessutom ganska utslagsgivande. Vill också redan i inledningen av detta inlägg ge beröm åt Svanesunds segelsällskap (SvSS) som arrangerar dessa race på ett alldeles utomordentligt vis med visst stöd av ÖKK under dag 2. SvSS har dessutom en väldigt fin klubbstuga med full service och bra hamnplatser där det är lätt att lägga till innan och efter racet. OIR är utan tvekan en av de trevligaste seglingarna under säsongen.

Amundins med besättning har ett ganska vasst trackrecord på denna tävling med serien 1-2-1-3-4-1 sedan premiären 2008. Även i år kände vi att vi nog skulle ha ganska goda möjligheter till en bra placering. I startlistan med 23 båtar fanns dock ett flertal vassa konkurrenter däribland Carl Stark med Manzanita 1/4-ton och Hans Oskarsson med Accenten. Tyvärr kom aldrig Oskarssons till start men det blev ändå 21 startande båtar på lördagen med ett srs-intervall på 1,02-1,41. Vi hade fyra båtar bakom oss i listan, Dehler 35, Melges 24, Cheetah 30 och Singeria 40. Man kan konstatera att Yr.no inte varit speciellt träffsäkra i sina vindprognoser denna sommar och så var även fallet nu. Det blev en vindmässigt ganska dramatisk segling där vinden stundtals nästan dog helt inne i fjorden och vid rundningen utanför Stenungsund hade vi nästan 12 m/s. Tyvärr gjorde de sydostliga vindarna det ganska svårt att lägga en bra bana. Detta innebar att vi knappt fick någon ordentlig kryss och väldigt lite undanvindssegling där vi fick utväxling för gennakern.

Ombord denna helg var Terese, Annika, Peter x 2 och Johanna som  kommit ner från hufvudstaden för att gasta på Ninja. Hade kanske inte varit fel med ytterligare en person på kanten under de långa sträckbogarna.

IMG_4784

Johanna – Dag 2

Vi gjorde en bra start med fin fart nästan på sekunden över linjen. Dehler 35:an jagade närmast efter och det stod snart klart att de hade ett visst fartövertag på oss på dessa sträckbogar. Vi höll dem dock bakom oss fram till rundningen strax utanför ÖKK:s klubbhus. Här var det dags att sätta gennakern för en kort bog tvärs över fjorden. Lite stökig gång med skiftande vindar där vi inte riktigt fick något flyt. Gjorde en gipp som fungerade bra och tog sedan ner ganska safe för att minimera eventuellt strul i byarna. Hade väl här dragit ifrån Dehlern något men nu följde en lång bb-bog (TWA 50 grader) bort mot Stenungsund. I slutet av denna bog pep det i ordentligt med vindar mellan 9-12 m/s. Vi ser Manzanitan som rundat och leder stort och förstår att det kommer att bli svårt att rå på dem idag.

Efter rundning är det flera båtar framför oss som broachar i den starka vinden. Vi avvaktar lite med att sätta eftersom vinkeln är ganska brant. Går medvetet lite högt i början för att sedan kunna falla några grader och sätta gennakern igen. Sätter kurs in söder om Farholmarna och får här dagens goaste segling. Ganska platt men med riktigt gött tryck gör att vi precis passerar 10 knop på det platta vattnet. Alldeles för snart var det tyvärr dags att ta ner igen för ytterligare en sträckbog. Denna gången var det dock dikt bidevind i början med en utmaning att hålla höjd för att klara Halsenabb utan att behöva slå. Vi klarade detta men fler av våra konkurrenter tvingades slå här.

Strax därefter kunde vi inte hålla Dehlern efter oss längre. Vid rundningen utanför SvSS klubbhus i Svanesund är vi hack i häl på dem.

IMG_4741

Passerad av Dehler 35:an

Vi hade sedan hoppats på att kunna köra gennaker norrut inne i fjorden. Vi borde kanske ha insett att detta inte skulle funka men vi sätter gennakern i alla fall bara för att snabbt kunna konstatera att det är för brant. Här tappar vi en del och detta vara väl egentligen det enda riktiga misstaget vi gjorde under seglingen. Sista rundan inne i fjorden är det ganska varierande. Vi plockar flera båtar och är egentligen inte hotade av någon av de övriga bakom oss. Det är dock för långt fram till det första båtarna. Efter en bra sista spurt där vi nästan tog oss ikapp Dehlern igen går vi i mål på en 6:e plats. Så som förutsättningarna blev för dagen känns det som en helt ok placering. Manzanitan seglade jättebra och gick i mål som en ganska klar etta. Carl Stark hade förövrigt med sin pappa ombord, Sven Johansson, som 1985 vann Tjörn Runt totalt med sin NF ”Strykjernet”.

IMG_4754

The Seal

Dagen avslutades med trevligt aftersail och prisutdelning i SvSS:s klubbhus.

IMG_4759

Imponerande prisbord som vanligt.

IMG_4761

Strömmen hade ökat något när vi skulle hem.

Dag 2 – dags att förbättra resultatet.

Förutsättningarna för dagen var strålande sol och en sydlig vind på 6-9 m/s. Gårdagens placering kändes ok men vi har större potential än så och det är dags att visa detta nu. Vi körde lite safe i starten och fick väl inte någon kanonstart. Som en av de snabbare båtarna i fältet kommer man ju ändå ganska snabbt loss och kan segla i fri vind. Vi seglade igenom fältet och kopplar ett visst grepp. Håller oss till höger på banan för att undvika motströmmen. Har Melges 24:an med Suzzi strax efter oss men det känns att vi har ett övertag på dem på kryssen. J/70:an med Fredrik Nilsson (som för övrigt är J-boats återförsäljare i Sverige) har gått fint på första kryssen efter en bra start och vi rundar nästan samtidigt som dem. Efter rundningen, där de är lovartsbåt, får vi dock deras gennaker över oss och in i våra vant. Vi gör en klockren undanvind.

IMG_4775

Jagande båtar…

Vinden har vridit något så vi behöver inte ens gippa på denna första läns. Vi är väl om möjligt lite för defensiva och tar ner lite tidigt innan rundningen men vi rundar upp i full kontroll som klar etta. Vi fortsätter nästa kryss på samma sätt – håller högerkanten – och vi drar ifrån ytterligare. Den nordgående strömmen har ökat ytterligare och andra länsen ligger vi kvar ute i farleden för sb-halsar med gott tryck och en härlig medström för att sedan gippa in mot märket så sent som möjligt. Gippen satt nu perfekt även dessa förhållanden med lite mer tryck där vi haft problem tidigare. Sååå skönt! Efter en kort sista kryss går vi i mål som klar etta efter 39 minuters segling. Frågan är bara hur långt det räcker mot de mindre båtarna. Till en tredjeplats skulle det visa sig. Manzanitan vann även detta race ganska övertygande och kopplade ett grepp om totalen.

IMG_4777

Melges 24:an rundar som 2:a.

Taktiken för andra racet var klar, vi ville över på styrbordsidan så fort som möjligt för att få mindre ström. Starten blir inget vidare och vi får gå bakom en del styrbordsbåtar för att ta oss ut på högerkanten. Vi, 806:an och någon till står på ut mot höger och vi är förvånade över att såpass många går ut i den starka motströmmen. Vi möter dessutom ett motvrid när vi närmar oss Lilla Farholmen, vilket vi slår på och kan konstatera att vi ryckt ifrån fältet ganska ordentligt. Manövrarna sitter bra. Ena vinschen krånglar dock lite så det får bli en översyn inför Tjörn Runt. Annars njuter vi bara av att leda fältet och kunna göra vår egen segling. Undanvindarna blir i stort sett perfekta med bra sättningar, fina gippar och klockrena nedtagningar. Bra jobbat besättningen! Vi går i mål som klar etta med ett större avstånd ner till övriga båtar jämfört med första racet. Det visade sig att vi blev 2:a i detta race, endast slagna av den väl seglande Emma i sin 806:a. Vi slog dock Manzanitan i detta race, vilket kändes bra.

När dessa båda tävlingsdagar sedan summerades stod det klart att vi blev 2:a efter Manzanitan. Vår fina svit i OIR fortsätter alltså. Riktigt roligt att kunna prestera bra resultat på en kryss-länsbana också. Ger gott självförtroende inför Tjörn Runt och känns lite som plåster på såren efter Hermanö runt som ju blev lite av ett antiklimax.

Samtliga resultat hittar ni här.

IMG_4791

Prisutdelning dag 2 utanför ÖKK.s klubbstuga

2 Svartill “Orust Inshore race 2014”

 1. Mikael Vesala skriver:

  Tack för senast! Å grattis till placeringen, den är ni väl värda! Visst var det en härlig seglingshelg, och vi på Sussies Melges och Tom som lånade Cheetah:n kan bara instämma i att arrangemanget är toppen! Att fjorden är frustrerande att segla i i ostlig vind är inte mycket att göra åt. Destå roligare var kryss länsbanan på söndag, och jag får lite förläget erkänna att det där med strömmen glömde jag bort i våra ansträngningar att hitta tryck och fart i båten.

  • Peter Amundin skriver:

   Tackar!
   Det var riktigt kul att köra kryss- länsborna på söndagen. Kul koncept att räkna ihop lördag och söndag tycker jag. Kanon arr som har potential att växa ytterligare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *