Orust Inshore Race 2013 – första segern med Ninja

Otroligt skönt att kunna säga att vi äntligen tagit vår första spik med Ninja. Vi har ju ett bra track record i Orust Inshore race där vi brukar prestera bra. Att seglingen går i våra hemmavatten bidrar förstås och gör det samtidigt lite extra kul. I år hade 16 båtar anmält sig, där Singeria 40:an Jenna var en ny bekantskap. Ombord fanns den för oss inte helt obekante Niclas som till vardags seglar ombord på Jalla. Med ett srs på 1.411 var man klart snabbast i startfältet. Synd att Oskarssons inte kom till start i år med sin Accent.

Efter Hermanö Runt hade vi vant oss vid att segla i regn, vilket var tur för regn fick vi gott om även under detta race.

OIR 2013 regn

Det kom också ett åskväder indragande med bitvis ganska rejäla vindbyar. Efter det följde mer regn, mindre vind och ganska dålig sikt. Någonting hände med vår vindex som fastnade i ett läge och när tell-talesen sedan klibbade fast mot det våta seglet var det bitvis lite klurigt att veta om man seglade optimalt.

Det var också racepremiär för vår crusingfock. Hade lagat ett par trasiga lattfickor och skaffat nya lattor men när seglet fladdrade lite i den byiga vinden flög två lattor ut sina fickor. Konstigt att kardborreförslutningen inte tycks hålla tätt. Detta tvingade oss att dra i snörplinan ganska hårt för att inte akterliket skulle fladdra. Inte speciellt racigt med andra ord.

OIR 2013 mer regn

Banan påminde om förra årets bana och som vanligt var det jaktstart som gällde. Vi seglade bra i den nordgående strömmen och fick äntligen till utväxling med vår stora gennaker. Besättningsarbetet som för dagen var en ren familjeangelägenhet (Terese, Annika och Peter x 2) funkar allt bättre, vilket känns väldigt roligt. Vi plockade båt för båt och hade snart bara tätklungan, bestående av 4 båtar, framför oss.

Här är vi på väg ikapp de två resterande båtarna, Expressen med Per Jacobsson och H-båten med Karin Malmcrona. Samtidigt känns det som de snabbare båtarna bakom oss, med Jenna i spetsen,  fortfarande är på behörigt avstånd.

OIR 2013 jakt

Även om det blev lite nervöst på sista kryssen med en vind som lättade ut blev det till slut en ganska klar seger där vi var ca 3 min före Jenna i mål.

Som vanligt hade SvSS ordnat med ett väldigt trevligt arrangemang och prisbordet var minst sagt imponerande. Synd bara att man i år inte hade några priser till besättningen.

OIR 2013 prisutdelning

 

Här är gänget som tog hem Orust Inshore Race 2013. Extra skönt att konstatera att vi även vunnit på korrigerad tid.  Alla resultat här.

OIR 2013 vinnarna

Tack till mamma som ställer upp och är barnvakt och låter dessa kappseglingar bli möjliga.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *