Ninja i plurret

Sådärja, då var säsongen 2013 officiellt invigd med Ninja liggandes tryggt vid bojen i Grönvik.

Ninja i plurret

Lördagen inleddes med att Terese och jag var tidigt på plats i Wallhamn för att fixa lite inför sjösättningen som var inplanerad till kl 10. Pelle på Wallhamns Båtsupport hade under veckan tagit ut båten ur hallen. Dessvärre hade ostliga vindar tillsammans med en ordentlig regnskur skapat smutsiga rinningar på fiborden som annars var så välputsade. Som tur var gick dessa ganska lätt att få bort.

Inför sjösättning 1

Hade lånat med mig pappas B&D Fingerslip Powerfile för att slipa ned de nya offeranoderna vid propellern som stack ut lite för mycket. Otroligt användbart verktyg! Lördagen vara annars ganska grå och kall även om vi slapp det snöblandade regn som man fått en släng av i Wallhamn dagen innan. Trots kylan lyckades Terese hitta ett vårtecken i form av en tussilago som letat sig upp bland stenarna.

Vårtecken

Efter att ha bättrat på med lite bottenfärg under kölen och där stöttorna hade varit var det dags att få båten i sjön. Kan konstatera att det hade gjort gott med ytterligare en strykning bottenfärg och vi han inte med den lätta vattenslipning som jag hade hoppats på. Får väl fixa till det i samband med något lyft i sommar. Bottenfinish och kölprofil är i alla fall klart bättre än förra säsongen även om det återstår något till perfektion.

sjösättning i Wallhamn

När båten väl var i kom Pelle ombord och kontrollerade så att den nya bälgen var tät, att motorn startade som den skulle och han passade också på att fylla på lite olja. Kändes otroligt seriöst. Strax därefter satte Terese, Nils och jag kurs mot Almösund. Under den dryga timmen för motor passerade vi en del vikar där det fortfarande låg snö och is.

Söndagen tilbringades til stor del i Myggenäs Marina. Jag monterade fästena till nya akterstagslattan. Har varit lite tveksam till dimensionen på denna latta men efter att har diskuterat saken med flera kunniga personer bestämde jag mig ändå för att köra på denna storlek. Min svåger, namne och tillika storskotstrimmare anslöt sedan och hjälpte till med att klä masten och alla andra små moment. Vi fick också dit det nya häckstaget i 5 mm Hampidjan Dynex Dux som specialbeställts från One Design Center. Något senare anslöt även syrran och pappa för att hjälpa till.

Det var första gången vi mastade på denna båten och man kan konstatera att det är ganska många fler moment jämfört med att masta på NF:en. Man får nästan räkna med en heldag innan allt är på plats och vid de mest kritiska momenten är det bra om man har tillgång till många händer. Några av gubbarna på bryggan fick hugga in lite men masten kom på plats till slut och nu återstår bara fintimmet av riggen.

Känns otroligt skönt att Ninja nu ligger vid bojen redo att flytta fram positionerna säsongen 2013. (Notera häckstagslattan)

Ninja i plurret 2

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *