Ninja 2000 m row challenge 2014/2015

Fysiken är ju någon som alltid går att förbättra. Generellt sett är den fysiska statusen ombord på Ninja ganska hög. Besättningen har tillsammans ett antal Vasalopp, Göteborgsvarv, svenska klassiker mm i bagaget. Dessutom finns det en hög med SM-medaljer i friidrott även om dessa prestationer får anses preskiberade nu. God fysik är en färskvara och eftersom de flesta av oss är kontorsråttor är detta inget som kommer av sig själv.

Under vintersäsongen är det ju kul att ha en tydlig målsättning med sitt tränande. Att köra roddmaskin kan knappast anses vara den roligaste träningen och den är dessutom rejält jobbig och förknippad med mycket mjölksyra. Rodd är dock en träning som lämpar sig mycket bra som seglingsfys då den ger både styra och uthållighet för flera av de muskelgrupper som används vid segling.

Vi bestämde oss därför för att köra en liten utmaning i besättningen. Varje besättningsmedlem fick oktober månad på sig för att sätta ett ingångsvärde på 2000 meter rodd i en Concept 2 (C2) roddmaskin med valfritt motstånd. Den självklara målsättningen är sedan att förbättra denna tid så mycket som möjligt till april/maj då vi kör ett nytt test.

För att öka trovärdigheten vid inrapportering av ingångsvärden stipulerade reglerna att ett foto på displayen skulle mailas till webmaster.

image001

Ingångsvärden oktober 2014

Vad ska man då har för tider att sikta på? Under 7 minuter för herrar anses vara en riktigt bra tid för motionärer och en tid under 8 minuter är bra för damer. De satta ingångsvärdena visade sig dock vara väldigt nära eller t.o.m. under dessa nivåer. Det blir alltså till att spänna bågen lite till.

Maria Brandin innehar det svenska rekordet för damer på 6 min 30 sek, vilket även var världsrekord när det sattes. Att matcha det är en tuff utmaning. Som kuriosa kan nämnas att det svenska rekordet för herrar innehas av Lassi Karhonen på 5 min och 44 sek. Om man vill se hur man ligger till i en internationell jämförelse finns en länk till statistik här.  För den nördige finns också en beräkningsmodell för att beräkna maximal syreupptagningsförmåga utifrån tider på 2000 m rodd.

image002

Skulle man som träning vilja mäta sig med några kändisars tider på 500 meter så finns följande följande tider att sikta in sig på.

Magnus Samuelsson Strongman 1:15.0
Jörgen Olsson Brottning 1:27.8
Kenta Nilsson Hockey 1:33.4
Anders Holmertz Simning 1:33.8
Per Carlén Handboll 1:34.7
Torgny Mogren Skidor 1:35.5
Ola Fredriksson Bandy 1:38.0
Anders Järryd Tennis 1:40.5
Erica Johansson Friidrott 1:43.3
Maria Akraka Friidrott 1:50.1

Ett annat test är att ro så lång sträcka som möjligt på 1 minut. Läste någonstans att 350-370 meter anses som ett bra resultat för killar.

Vore kul om något annat seglingsteam vill hänga på denna utmaning.

ett svartill “Ninja 2000 m row challenge 2014/2015”

  1. Peter skriver:

    Gjorde 7:09,2 idag men april är ju inte över än…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *