MBBR -17

I mestadels strålande väder avgjordes i helgen Marstrand Big Boat Race (MBBR) för 6:e gången.

Helgen inleddes med North Sails Race Clinic under fredagen. Tyvärr krånglade en av rib-båtarna så vår tid då vi skulle bli filmade och fotade gick tyvärr i stöpet. Som tur var fick vi med oss Björn Österberg en stund i båten och fick mycket bra input från honom.

Vi fick totalt över 4 timmars högkvalitativ träning. Då delar av besättningen hade andra åtaganden under eftermiddagen blev det dock ingen Tune up för vår del. Gjorde inte så mycket då man kunde njuta av lite gott att dricka och båtfix i högsommarvärmen.

När Tune up-seglingen avslutats bjöd LIROS på öl. Trevligt och uppskattat!

I vanlig ordning planerades 3 race på lördagen och 3 race på söndagen. Lördagen inleddes med väntan då dimman låg tät över Marstrandsfjorden på morgonen.

Efter en tids väntan brände solen bort dimman och då kom också den mer stabila sydliga vind som skulle hålla i sig resten av dagen.

Vi inledde dagens första race med en bra start ungefär mitt på linjen. Tyvärr har man ju som en av de långsammaste båtarna i fältet svårt att hålla sin position och efter en stund blev vi överseglade och fick börja kampen för fri vind.

Tycker att vi seglade relativt väl men tyvärr blev detta överspeglat av alla de regelbrott från andra båtar som vi blev utsatta för. Först ut var en av Swan 42:orna som alldeles vid kryssmärket brötar rätt in för babords halsar och tvingade oss, som styrbordsbåt, att nästan slå för att undvika kollision. Vi ropar såklart åt dem att det brutit mot reglerna, ropar protest och visar röd flagg men får det märkliga svaret – ”det var aldrig kontakt”. Har svårt att tro att en sådan välmeriterad båt inte har full koll på vilka regler som gäller och det handla inte om att de inte sett oss. Slutsatsen blir således att de av någon anledning inte anser sig behöva följa kappseglingsreglerna.

Förutom denna incident var det ett flertal andra uppenbara saker vi bevittnade. Tappade räkningen på hur många båtar vi såg som väldigt tydligt berörde märken men som helt struntade i att ta något straff.

Vid sista länsrundningen innan halvvinden in mot mål kommer vi in själva mot märket in i 3-båtszonen. Då kommer en XP44:a med betydligt högre fart bakifrån varpå vi gör tydligt att det inte är aktuellt med plats. De tycks lyssna till detta bara för att i sista stund ändra sig och försöka klämma sig in i den obefintliga luckan mellan oss och märket. Detta agerade slutade med att vi fick en rejäl tryckare av denna 6 ton tyngre båt, med en rejält böjd mantågsstötta och vissa glasfiberskador som följd. Dessutom medförde detta att vi kom långt ned i lä och tvingades kryssa upp igen för att gå i mål. Blev förstås ganska många placeringar som försvann där och vi seglade in på en 34:e plats i lilla klassen. Protesten var förstås given men då XP44:an faktiskt tog sin 360-sväng innan målgång så blev ju den efterföljande protestförhandlingen av mer akademisk art och som underlag till försäkringsbolagen. Det hela känns så trist och så onödigt och det hade varit betydligt roligare att njuta av after-sailen på bryggan istället för att tillbringa tiden med protestadministration inne i castellet.

Tror att det skulle vara en bra idé att införa två domarbåtar som placeras vid kryss- respektive länsmärket som kunde ha möjlighet att utdöma straff direkt. Tror att bara den avskräckande effekten skulle innebära en mycket positiv effekt och höja kvaliteten på tävlingen ytterligare.

Lördagens två övriga race gav en 24:e och en 27:e plats bland de 41 båtarna i vår klass, vilket kändes rätt ok i den tuffa konkurrensen. Vi kämpade en del med att hitta fart och höjd på kryssarna. Till viss del är väl störd vind en förklaring men även då vi seglade fritt saknades en del, framförallt höjdmässigt.

Dag två bjöd på mer vind. Prognosen talade om en front med regn och ganska mycket vind som skulle passera under förmiddagen. På vägen ut mot startområdet ökade vinden och regnet började komma.

Vi valde därför att starta med vår mindre J3.5:an och förberedde även för A3:an. Även om vi fick rejält med regn under första kryssen så kom aldrig den riktigt kraftiga vinden.

Detta gjorde att vi för lite hästkrafter på första kryssen. Att vi dessutom seglade sista fjärdedelen av kryssen mitt i banan där det blev väldigt mycket turbulent vind gjorde att vi under denna del låg omkring en knop under våra targets. Vi körde sedan första länsen med A3:an så som vi förberett men även här hade A2:an varit mer rätt med facit i hand. Besättningen gjorde att bra jobba med att byta fock under länsen men även med rätt segelföring kom vi aldrig riktigt in i denna segling och slutade på en 35:e plats.

Det dåliga vädret hade nu dragit förbi och solen tittade fram. Vinden lättade något men höll sig ändå omkring behagliga 6-7 m/s.

Under race 5 och 6 började vi trimma storen lite annorlunda. Vi skotade betydligt hårdare och plötsligt satt höjden där den skulle. Båten balanserade vi mer med travaren och med häckstaget och övriga kontroller. När vi hittade tajmningen med detta trim kom även farten och det blev betydligt roligare seglingar. Vi placerade oss 24:a i race 5 och 27:a i race 6. Tyvärr blev starten i race 6 helgens sämsta och utgångsläget blev därför inget vidare. I den avslutande seglingen in mot målgången vid Strandverket fick vi upp vår röda A3:a sista biten och seglade åtminstone upp oss en placering.

Sammanfattningsvis är det kul att segla bana och att mäta sig med de bästa teamen är också roligt. Den mycket välmeriterade X37:an Hansen från Danmark tog inte helt oväntat hem klassen. Grattis! De större/snabbare båtarna dominerar stort i klassen så visst är det tufft att vara liten båt men vi hade siktet inställt på en lite bättre placering än den 31:e plats som nu blev vår totalplacering.

Alla resultat finns här.

Tack hela besättningen, Terese, Annika, Daniel L, Daniel P, Peter och Martin för en trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *