Marstrand Big Boat Race 2016

Den 27-29 maj var vi i Marstrand och seglade MBBR som ju är en av säsongens höjdpunkter. Nytt för i år var att man på fredagen hade ordnat med North Sails race clinic, vilket vi såklart nappade på. Tyvärr var det lite väl lätta vindar under fredagen men vi fick ändå kört ett antal korta träningsrace och strax efter lunchtid fick vi med oss Martin Angsell från North Sails Lidingö ombord. Martin gav oss bra input på segeltrim och båthantering. Precis som vid alla sådana här tillfällen visade det sig att båtägaren är för försiktigt med att ta hem ordentligt i häckstaget. När vi testade hårdvindstrim drog vi snart taljan i botten och kaskaderna i häckstaget fick kortas en del. Vi fick en annan bra input kring focktrimmet och referenser för ”powermode”. Efter avslutad race clinic deltog vi också på Tune up race även om Annika trodde att tune up handlade om fördrinkar. Med detta kände vi oss varma i kläderna inför de kommande tävlingarna. Terese och jag åt en god middag på kvällen och bodde kvar på Marstrand på trevliga hotell Nautic.

MBBR 2016 1

Insegling efter fredagens Tune up

Till årets MBBR var det 65 båtar anmälda och fältet delades in i två klasser, lilla och stora. Med startnummer 5 tillhör vi fältets mindre och långsammare båtar vilket så klart blir en extra utmaning, inte minst kring hur man lägger upp strategin vid starterna. Under lördagens tre race kom vi iväg relativt bra i samtliga race men tyvärr får man som liten båt inte riktigt betalt för detta då man snart blir överkörd av de större och snabbare båtarna. Då gäller det att planera sin segling extra noga för att minimera detta. Det gör samtidigt att framförallt första kryssen när fältet fortfarande är ganska samlat blir ganska frustrerande. Vi hade svårt att hitta ett eget spår och fick lägga mycket fokus på att hitta ren vind att segla i.

MBBR 2016 2

Fint tryck på länsarna

Undanvindarna funkade hanteringsmässigt bra med snabba sättningar och gippar som satt bra. Vi hade kanske kunnat vara lite mer offensiva och kört gennakern ännu längre in mot rundning men i stort seglade vi bra. Med tanke på detta hade det varit skönt att konstatera att vi även plockat placeringar på undanvindarna men det gjorde vi i regel inte. I de rådande vindförhållandena så seglar spinnakerbåtarna i stort sätt rakt på märket och vi klarar inte av att gå fullt så platt. Den skärning vi behöver göra innebär längre väg att segla och det kompenseras inte av motsvarande fartökning. Fartmässigt seglade vi nog jämt med de båtar som hade liknande SRS-tal som oss men då vi seglade längre väg tappade vi lite.

Möjligen är det väl så att vi som icke planande gennakerbåt i dessa vindstyrkor har en viss nackdel jämfört med spinnakerbåtarna?

MBBR 2016 3

Tajta rundningar!

Flera rundningar blev tajta med många båtar som skulle ”samsas”. Detta är en av de saker som är så olika med MBBR. Vi planerade våra rundningar bra och lyckades få innespår vid samtliga länsrundningar vilket gjorde att vi ofta plockade några placeringar i samband med rundningarna. Möjligen kan vi bli bättre på att snabbt komma upp i speed efter rundningen.

MBBR 2016 After Sail

Team Ninja njuter efter första dagens seglingar

Lördagens tre race gav placeringarna 26, 18, 14 och innebar att vi låg på en helt ok 18:e plats efter första dagen i den hårda konkurrensen. Eftersom det blev en hel del omstarter och racen blev lite längre än planerat tidsmässigt kom vi in i hamn något senare än beräknat. Starterna är ju en stor del av tjusningen i denna segling så några extra starter ger ju bara lite extra träning. Tyvärr inträffade en incident i samband med första starten och Farr 30 Mrs Freckles fick byta seglingen efter att ha blivit påseglade. Kändes väldigt trist och onödigt.

De mycket proffsiga arrangörerna/banläggarna fick till en fin målgång inne vid Strandverket i sista racet för dagen. Kul med en kryssmålgång!

Väl i hamn följde sedvanligt trevligt dockparty.

MBBR 2016 4

Dockparty

Bra drag på bryggan men tyvärr blev tiden lite kort då vi hade en restaurangbokning att hinna till. Besättning och supportrar avnjöt en mycket god middag tillsammans på Johans krog. Kvällen avslutades med lite bubbel på Marstrands havshotell.

MBBR 2016 5

Seglingspropaganda!

Dag två bjöd på fina förhållanden med något starkare vindar. Vi var taggade och hade ambitionen att hålla oss på samma nivå som vi avslutade dag ett. Starterna under söndagen funkade mycket bra. Vi höll oss konsekvent nära startfartyget för att ge oss själva en bra möjlighet att hitta fri vind efter starten. Tyvärr räcket vi inte riktigt till denna dag. Även om vi var hyggligt med vid första kryssmärket tappade vi sakta men säkert på fältet under resterande del av racen. Även denna dag med mer tryck fortsatte vi att tappa mark på undanvindarna. Första länsen var vi visserligen defensiva och tog ner gennakern istället för att göra sista gippen när vindstyrkan tillfälligt närmande sig 10 m/s. Givetvis tappade vi en del på detta och då det är väldigt små tidsskillnader i samtliga race så försvinner några placeringar direkt. Övriga länsar funkade dock gippparna men vi tappar ändå här.

Placeringarna denna dag blev 22, 26, 26, vilket vi inte alls var nöjda med. Totalt blev vi 25:a av 36 startande i lilla klassen. Detta bör i efterhand ha justerats till en 24:e plats efter att en båt som seglat med för stor spinnaker ska ha strukit sig men jag har inte sett någon uppdaterad resultatlista. Alla resultat här.

MBBR 2016 6

HH42 Raa Gledje

En annan sak som är kul med MBBR är att tävla mot alla stora häftiga båtar. HH42:an Raa Gledje från Norge var en av dessa.

MBBR 2016 6

Swan 45:an Tarok – en av de vassaste båtarna i stora klassen

Även sista racet på söndagens avslutades med målgång inne vid Strandverket. Tyvärr blev det ingen kryss in hit förrän precis på slutet. Som en av båtarna i slutet av fältet i lilla klassen blev det ganska frustrerande med den inledande lååånga sträckbogen in mot Marstrand där de stor båtarna i stora klassen en efter en passerar i lovart och ger oss oerhört störd vind. De snabbaste båtarna i lilla klassen fick inte alls uppleva detta på samma sätt. Kanske skulle man kunna överväga att ändra startordningen i sista racet för att få det mer rättvist?

Totalt sett är vi ändå ganska nöjda med helgen. Även om vi resultatmässigt inte är riktigt nöjda så ger denna segling oerhört mycket och vi lär oss massor. Arrangemanget håller absolut toppklass och jag är imponerad över hur skickliga gänget från Hjuviks båtklubb är på att lägga startlinjer, banor men ändå se till att det inte blir en massa väntan.

Är också imponerad av Dan Thuresson och gänget i X332:an Xanda som trots att vara långsam båt lyckade komma på en 8:e plats.

Vassa danskarna i X37:an Hansen spikade lilla klassen och Landmark 43:an White Shadow från Norge tog hem segern i stora klassen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *