Marstrand Big Boat Race 2013

I helgen seglades GVA Marstrand Big Boat Race (MBBR) för andra gången. Förra året startades denna tävling av Peter ”Blur” Gustafsson och med 37 båtar med srs-tal >1,22 blev det succé direkt. I år var 67 båtar anmälda och Marstrand visade sig från sin bästa sida, vilket innebar grymt tight segling i propagandaförhållanden, vilket såklart innebar en om möjligt ännu större succé i år. Ett stort tack till alla som slitit för att göra denna fantastiska tävling möjlig.

MBBR brygga

Förutom seglare från Västkusten hade seglingen lockat till sig båtar från Ostkusten, Öresundsregionen, Halland och ifrån Norge. Bland de norska deltagarna fanns en del exotiska båtar som man sällan får se annars, som den här Farr 400:an.

MBBR Farr 400

Vi i team Ninja hade laddat upp med att träna gennakerhantering två timmar veckan innan. Vi hade till detta race fått ett nytt tillskott i besättningen i form av den nyss 40-år fyllda expresseglaren, Daniel P. Vi hade bestämt oss för att segla med 6 personer under denna regatta, Terese, Annika, 2xDaniel och 2xPeter. Eftersom vindarna var relativt lätta kändes det ganska lagom.

IMG_1126

Första dagens 3 race gick hyggligt. Tyvärr var jag lite för defensiv i starterna och vi kom inte iväg så bra. Vi lyckades dock relativt väl med att hitta ett bra spår i fri vind. Fartmässigt kändes det ganska ok. Vi gjorde dock en del missar i gennakerhanteringen som vi såklart tappade ganska mycket på i ett såpass tajt startfält. Facit för dagen blev 20-22-29 i lilla klassen med 32 båtar. Placeringen i sista racet var klart underkänd men man får ju räkna bort ett race!

IMG_1134

Dagen avslutades men regattamiddag på Carlstens fästning. Häftigt men svårt att få ihop logistiken med 560 gäster.

Inför söndagen hade vi bestämt oss för att vara mer på hugget över linjen, ha minst en topp 20 pacering, vara före J97:an Jesus for life i minst ett race (som vi aldrig slagit med denna båt). Vi inledde dagen med en hygglig start som så småningom resulterade i en 23:e plats men vi var före Jesus for life och därmed var 2 av 3 målsättningar infriade.

IMG_1098

I nästa race hade vi ett bra läge i starten. Enskild återkallelse påkallades men då vi saknar VHF-radio kunde vi inte höra vem eller vilka båtar som varit över linjen. Vår bedömning var att vi hade hållit oss på rätt sida men så var det tyvärr inte. Vi blev därför diskade i detta race (OCS) och tvingades därmed räkna med vår tidigare 29:e plats i vår serie. Man kan inte säga annat än att vi varit heta i starten dock. Sista racet började lite trevande men vi seglade upp oss. Manövrarna började nu sitta riktigt bra och vi gjorde en bra sista läns in mot Martsrand där vi seglade upp oss ordentligt. Slutade på en 12:e plats i detta race och därmed var även den tredje målsättningen infriad.

MBBR start

Vi slutade till sist på en 26:e plats i lilla gruppen, vilket dock kändes som en placering med mersmak. Får vi bara ihop pusselbitarna så har vi definitivt potential att kunna tillhöra den övre halvan. MBBR var en otroligt trevlig bekantskap och vi har lärt oss mycket. Ser redan fram emot nästa år.

IMG_1116

Ett stort grattis till alla pristagare.

Mer om MBBR finns här:

Resultat

Mer bilder från oss finns på

Instagram

Bilder från helikopter

Dan Ljungsviks bilder  (bl a finns här två härliga bilder på Ninja)

Åke Fredrikssons bilder

Inga svartill “Marstrand Big Boat Race 2013”

Trackbacks/Pingbacks

  1. GVA Marstrand Big Boat Race | dag 2 | BLUR - [...] Big Boat Race Marstrand 2013 ombord på CheXet Fredriksson – Big Boat Race i propagandaväder J/92 Ninja – Marstrand…
  2. Ninja anmäld till MBBR | j92s-ninja - […] Se också: MBBR 2014 MBBR 2013 […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *