Mantågsvaddering

Vi sätter ju som bekant besättningens bekvämlighet högt ombord på Ninja. För att ytterligare öka komforten har jag funderat ett tag på att skaffa vadderingar till mantågen. Avstånden mellan mantågsstöttorna är nästan två meter och de flesta färdiga varianter som finns att köpa ligger på ca en meter. Det skulle alltså gå två färdigsydda varianter till en längd, med en ful skarv på mitten. Kändes inte optimalt. De flesta färdiga varianter som finns på marknaden är dessutom lite klumpiga (onödigt tjocka) och kostar ganska mycket.

Att tillverka en schysst vaddering på egen hand verkar inte så svårt. Åkte till ett lokalt byggvaruhus och införskaffade några meter av en vanlig armerad gummislang och ett antal längder rörisolering. Frågade sedan mamma om hon kunde tänka sig att plocka fram symaskinen. Vi köpte därefter snygg grå kapellväv, karborreband och en uv-beständig, lite grövre sytråd.

Efter en omkring en dags arbete hade mamma sytt upp fyra grå korvar. Trädde i en röd dyneemalitslina i ändarna för att snörpa åt hela paketet. Materialkostnad för fyra stycken kompletta mantågsvadderingar landade på knappa 1.000 kr. Betydligt billigare (och snyggare) än om man köpt dessa färdiga.

Mantågsvadering på plats

 

Mantågsvaddering på Ninja

Slutresultatet blev väldigt prydligt. Nu finns det ingen ursäkt längre för gastarna att inte hika maximalt. Notera också att båten inte har någon fotlist i denna sektion vilket gör J/92s till en bekväm båt för besättningen på railen. Kanske skulle utlysa en tävling – bekvämaste båten att hika?

Hör av er om ni är intresserade så ska jag kolla med mamma om hon kan tänka sig att ta flera beställningar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *