Inhauler

Vi har haft en mycket enkel fock-inhauler på Ninja som har funkat hyggligt. Fördelen har varit just enkelheten och att vi sluppit skruvhål i båten. Nackdeln med denna 2:1 lösning har varit att det varit svårt att justera inhaulern under last utan att nyttja vinschen. En annan nackdel är också att vinkeln inte riktigt är 100 %-ig då inhaulerringen drar skotpunkten snett framåt. Nu när Ninja fick lite smått och gått från Harken i julklapp så är tanken att använda lite av detta till att uppgradera till ett  nytt inhaulersystem.

Ninjas julklapp

 

Hade tänkt använda några av dessa prylar för att åstadkomma ett 8:1-system som gör det möjligt att enkelt justera inhaulern även under last. Denna uppgradering ger samtidigt en bättre vinkel och kommer dra skotpunkten rakt mot båtens centrumlinje istället för snett framåt.

Inhauler 8:1

 

En fråga att ta ställning till är om man ska kunna justera inhaulern från lovart eller lä. Vi har den dragen till lovartssidan idag och kommer nog att köra vidare på det. Finns ju dock en del som argumenterar för att denna kontroll böra finnas samlar ihop med skot, och skotpunktens justering i längsled, dvs i lä.

Hade helst velat ha inhaulern på utsidan av avlastarna men det är lite för tajt om utrymme mellan avlastarna och grabbräcket. Blir nog därför en placering på insidan istället. Får prova ut detta ordentligt innan borren åker fram.

IMG_1234[1]

Målsättningen något i denna stilen, som syns på denna J88:a. (Bilden är lånad från blur.se)

J88 inhauler

Kommer också att komplettera detta med en tydlig trimskala så att den som trimmar fock får tydliga referenser att gå på och inför lärundningar kan sätta inhaulern i rätt kryssläge. För att få till detta gäller det att tillverka två dyneemaslingor som är exakt lika långa. Funderar också lite på hur man bäst skyddar båten mot slitage från det rörliga blocket mm. Kanske går att lösa med lite Protect skyddstejp. Återkommer med bild på den färdiga intstallationen.

 

 

 

4 Svartill “Inhauler”

 1. Jocke skriver:

  Ser bra ut men ha koll så att du får tillräcklig slaglängd för en slör (även om ni normalt hissar gennaker då)
  Räcker avstånden mellan blocken för 8 ggr utväxling? Själv hade jag tight med mindre utväxling på min First 34.7

  • ninja skriver:

   Hej Jocke!
   Bra synpunkt och definitivt något att beakta. Har inte tagit fram borren ännu. Tror dock att vi ska få till tillräcklig slaglängd. Vi har inte kört med några extremt tajta skotvinklar för focken och därmed är det inte så långt avstånd som skiljer i sidled. Är ju ffa på halvvind vi vill ha ut skotpunkten ordentligt åt lä.

 2. kurt skriver:

  Hej Kurre här har du någon bild på slutresultatet (:

 3. ninja skriver:

  Hej Kurt!
  Den färdiga lösningen syns bla på bilden i detta inlägg. http://www.j92s-ninja.se/match-race-traning/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *