Hermanö runt 2015

IMG_6961[1]

Efter att 2010 ha vunnit Hermanö Runt totalt med NF:en har vi radat upp en rad mediokra resultat med Ninja. I slutet av förra säsongen och under denna säsong har resultaten sakta men säkert blivit bättre och bättre och målsättningen inför lördagens Hermanö runt var därför ganska högt ställda. I år kom 54 båtar till start och som alltid var vädrets makter med seglarna och arrangörerna.

Plattläns i Hermanö ränna har tidigare år ställt till det en del för oss och vi hade därför förberett oss en del för att undvika liknande strul med gennakern.

Hermanö runt - bana

 

 

Prognoserna, som visade sig stämma väl, talade om vindar kring 7-8 m/s vid start som sedan skulle avta något. Dessutom skulle vindriktningen vara omkring västsydväst vilket innebär att det inte skulle bli plattläns i rännan.

Team Ninja bestod för dagen av sex personer som förutom ordinarie gäng fått förstärkning av Jonas Oscarsson. Terese, Annika, Peter och jag tog Ninja på morgonen från Grönvik till Hälleviksstrand där Daniel och Jonas mönstrade på. Vi fick i oss lite mat innan start och sedan var det bara att ladda. Vi gjorde en snabb sättning av gennakern för att se att allt var i sin ordning. Trots det lyckades vi tydligen missa det lilla practical joke som Terese hade förberett för Peter som trimmar gennakern. (Mer om detta senare…)

De allra flesta båtar såg ut att sträcka för styrbordshalsar men någon enstaka, som startat lite längre ned på linjen fick slå vid den första ön i lä. Vi var därför noga att starta vid lovartsflaggan. I vanlig ordning startade J/97 ”Jesus for life” och X332 ”X3M” strax före oss och vi hade Dehler 33 ”Vildvittra” och Luffe 37 ”Pink Lady” som jagande båtar strax efter oss. Vi kom iväg bra och gick fint på den första sträckbogen och den korta kryssen ut mot Buskärs ostprick. Tappade möjligen någon till ”Jesus for life” men höll ungefär samma avstånd till övriga. Seglade lite förbi layline och gav bort några meter men annars helt ok. Farten i båten kändes bra.

Dragrace upp mot gula bojen vid Oxskärs fyr. Vi börjar passera några båtar som startat före oss.

IMG_6916[1]

J/80 in action

Förbereder för att sätta gennakern och spanar efter framförvarande båtar som satt undanvindssegel. När vi börjar närma oss Käringön börjar spinnakers och gennnakers komma upp på några båtar även om det fortfarande är brant. Vi ser ”Jesus” sätta sin rosa gennaker och ser ut att kunna bära den.  Blåser nog fortfarande kring 7-8 m/s och vi har en TWA på 115-125 grader men vi beslutar oss också för att sätta. Det visade sig dock bli ganska tufft att bära spinnakern till gula bojen och vi tvingades lufta gennakern ganska mycket på vägen dit. Bra samspel mellan trimmer, rosman och övriga i besättningen gör att vi klarar detta bra och undviker broach på vägen. Rundar bojan och kan falla några grader och drar iväg med fullt tryck i 7-10 knop.

IMG_6921[1]

Fullt fokus framåt

Mycket fokus på framförvarande båtar. Hur passerar vi de långsammare båtarna på bästa sätt? Har vi fritidsbåtar som vi behöver ta hänsyn till? När kommer färjan? Någonstans när vi har mycket tryck och igen börjar lova några grader blir Terese lilla practical joke märkbart. Peter tycks plötsligt ha dåligt med kräm i sina biceps och vi konstaterar strax att gennakerskotet är trätt åt fel håll genom spärrblocket. Dessa har ju ett motstånd på 15:1 så det var inte så konstigt att Peter hade tufft att skota. Nu följer ett intensivt arbete med att få detta löst samtidigt som vi fortsätter forsa fram. Här visade sig Jonas starka nävar komma väl till pass. Vi löser det till slut tillfälligt genom att dra skotet direkt till en vinsch. Lite senare blev det brant igen och vi fick tillfälligt plocka ned gennakern och kunde då snabbt passa på att trä om skotet. Sedan snabbt upp med gennakern igen. Alla dessa manövrar funkade helt perfekt. Det skapar ett skönt lugn i båten när vi nu är trygga i båthanteringen och vi kan därmed också vara lite mer offensiva i vår segling. Helt klart en framgångsfaktor.

Framme vid Gullholmen plockar vi ned gennakern. Vi har fortfarande inte blivit omseglade av någon båt men XP 33:an Norix har tagit in en del. Nu gäller det att hitta rätt växel i den korta bogen till den gröna pricken. Därefter kryss igen.

IMG_6925[1]

Norix jagar

Så skönt att det blev en riktig kryss ut till bojen väster om Hermanö huvud och inte bara en lång sträckbog som det blivit vissa år. Vinden har nu lättat något och sjön är ganska stökig – förhållanden som kan vara ganska svåra att få fart i. Norix passerar oss efter en stund men vi hänger faktiskt på dem ganska ok. Trots den stökiga sjön så lyckas vi segla upp till våra targets och ibland t.o.m. något över.

IMG_6936[1]

Smaragd möter våg

Känns riktigt fint i båten och rodret känns sådär neutralt som det gör när det går fort. Närmar oss ”X3M” och lyckas snart passera dem. ”Vildvittra” som var relativt nära oss vid gröna pricken halkar allt längre efter och vi närmar oss faktiskt även ”Jesus” något.  Ser First 35:an ”Kwanza” bakom oss men de tar inte in lika snabbt som de brukar – ett bra kvitto på att vi går bra. En båt som dock går riktigt fint på denna kryss är First 36,7:an Cajo som nästan är ifatt oss vid rundningen. Kan tänka mig att deras genua drog fint i dessa förhållanden.

Sträckbog in mot Måseskär. Jag befarade att detta skulle bli en bog där båtarna med längre vattenlinje seglar betydligt fortare än oss. Vi fokuserar på trimmet, att styra i vågorna och att inte dras med i en lovartsbåge och lyckas faktiskt hålla bra fart även här. ”Cajo” passerar visserligen och Arcona 410:an ”D.A.D. Sportswear” kommer närmare och närmare men vi fortsätter att segla om långsammare båtar samtidigt som vi faktiskt tar in på ”Jesus”.

IMG_6953[1]

Slör in mot Buskärs ostprick

Vid Måseskär är ”D.A.D.” ikapp och vi sätter gennakern. Vi ser tätbåtarna (som faktiskt inte är så långt borta) och vi kan räkna att det nu är knappt 15 båtar före oss i spåret.

IMG_6952[1]

Snabbaste båten runt banan – Arcona 410

Bra drag med gennakern mot Buskärs ostprick och vi seglar nästan jämt med ”D.A.D”. Samtidigt har vi faktiskt en lucka bakåt.

Vi rundar hack i häl på ”D.A.D” och ”Jesus”. Gippar perfekt runt märket och väljer att inte gå med dem upp i lovart. Försöker istället separera så mycket som möjligt och seglar lågt i början. Denna taktik faller kanske inte ut helt enligt plan men jag tror inte att det hade varit bättre att gå med ”D.A.D” och ”Jesus” upp i lovart.

IMG_6979[1]

Jagar nu klubbkompisen Martin Ekhed i Chessen i en förhoppning om att bli bästa ÖKK båt. Det blir en spännande fight in på mållinjen där vi sånär lyckades passera i lä. Möjligen hade Martin någon decimeter tillgodo. Vi går i mål som 10:e båt.

IMG_6978[1]

Upploppet med Martins Chess närmast framför

Eftersom seglingen dragit ut något på tiden blir det omräkning, och även där slutade vi 10:a. Vi blev dessutom 4:a i den stora mellanklassen på 29 båtar vilket vi är jättenöjda med. Efter omräkning hade vi endast 4 sekunder upp till ”Jesus” men å andra sida slog vi Accenten Oskar med bara en futtig sekund.

IMG_6967[1]

Peter, Jonas, Peter, Terese, Daniel, Annika

Maten från Petersons krog och den tillhörande ölen smakade ovanligt gott i år.

Stort grattis till Hans Caspersson som med sin snabba Omega 30:a ”Lova” tog hem totalen och mellanklassen. Tommy Strandberg med sin Scampi ”Fanny” blev totaltvåa, bara 19 sekunder efter, och vann lilla klassen. Stora klassen vanns av Stephan Berntsson i XP33:an ”Norix””.

image6

Vinnare – Hans Caspersson med besättning

Preliminär resultatlista här.

Hermanö Runt 2015 – prel resultat

IMG_6965[1]

Fina priser, bla från Sail Racing

Tävlingens vackraste båt var utan tvekan Swan Yawl 44. Ett SRS-tal på 1,226 känns dock oerhört svårt att segla upp till.

IMG_6977[1]

”Penélope” med hela fem segel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *