Hermanö Runt 2014

Av skäl som jag strax kommer att gå in på så krävdes några dagars reflektion innan det blev dags att författa detta inlägg.

Vi såg verkligen fram emot årets Hermanö Runt och hade förberett oss väl. Hela besättningen var inställd på att göra ett bra race utan strul och med en placering på den övre halvan av det tuffa startfältet på 64 båtar. Kanske, kanske kunde ett bra genomfört race t.o.m. leda till en ytterligare något framskjuten placering.

Besättningen bestod av Terese, Annika, Peter x 2, Daniel P (som gjorde en stark comeback efter en skada) och nytillskottet Ami som gjorde sin debut ombord på Ninja. Amy har en gedigen seglingserfarenhet och hon visade sig vara en tillgång ombord.

IMG_4668

Prognosen pratade om sydliga vindar kring 5-7 m/s och strålande sol. Kalasväder med andra ord. Eftersom vi inte startade förrän kl 12:18 gick vi från hemmahamnen Grönvik vi halvåttatiden och var på plats i Hälleviksstrand i god tid innan start. Flera duktiga konkurrenter hade starttider såväl strax före som strax efter oss så det såg ut att bli tajt kappsegling redan från start. Vi gjorde inte någon riktig kanonstart men kom i väg några sekunder sent nere vid läflaggan.

IMG_4686

En kort kryss följde med med skiftande vindar. Dominant 105:an Lady Godiva med Anders Dahlsjö vid rodret smiter förbi men vi seglar relativt jämt med övriga konkurrenter. Väl igenom gattet följde en sträckbog för barbords halsar ut mot Buskärs ostprick. Vi höll jämt avstånd med ”Jesus for life” men tappade kanske något på båtarna med längre vattenlinje. Det var också tydligt att X99:orna bakom gick fint så här långt och hade plockat in en del.

Efter rundningen av ostpricken åkte A2:an upp och vi tog sikte på den gula bojen utanför inloppet till Käringön. Här var det ganska platt men vi skar och gick fint på denna sträcka jämfört med konkurrenterna. Hade redan här passerat någon av de mindre båtarna och började få häng på flera av de tidigare startande båtarna.IMG_4664

Närmast före oss är nu Dehler 33:an Vildvittra, Luffe 37:an Pink Lady, J97:an Jesus for life, X332:an X3M och Domninant 105:an Lady Godiva. Det är tydligt att vi är den båt som just nu går snabbast av dessa sex båtar och den tendensen blir ännu tydligare efter att vi rundat gula bojen och sätter kurs mot Hermanö ränna. Vi går nu klart fortast och tar in på båtarna framför samtidigt som vi drar ifrån de jagande X99:orna rejält. Väldigt skön känsla och förhoppningarna om en bra placering börjar kännas högst realistiska.

IMG_4665

Ända orosmolnet i detta skede är att de ovan nämnda sex båtarna börjar klumpa ihop sig till en ganska tät klunga samtidigt som rännan smalnar av rejält och man faller av några grader till ren läns. Med mötande semesterbåtar och skvalp efter motorbåtar så blir det svårseglat – speciellt för en gennakerbåt. Credit till ”Jesus for life” som löser detta svåra läge på ett utmärkt sätt. Vi hamnar i ett läge där vi tvingas till en gipp med en redan kollapsad gennaker, vilket är dömt att misslyckas. Här var det slut på det roliga för denna gång. Gennakern snurrar sig snabbt runt förstaget och i vår iver att få ordning på detta inträffar fler problem. För att göra en lång historia kort blev följden av detta att vi seglade större delen av rännan fram till gröna pricken utan undanvindssegel. Vi fångade detta med GoPro-kameran och kan konstatera att det nog rörde sig om minst 25 minuters segling utan gennakern, merparten med enbart storsegel och då blir förhoppningarna om en bra placering förstås grusade.

Den långa sträckbogen ut till bojen utanför Hermanö huvud blev ganska tråkig med en viss uppgiven känsla. Konstigt att man inte struntar i den bojen vid sydliga vindar förresten? Hade ju blivit en fin kryss längs hela utsidan Hermanö istället för en trist, lång sträckbog. Efter att rundat bojen ute i havet följde en mer intressant kryss. Här gick vi väl hyfsat även om gnistan inte riktigt fanns där. Vi seglade om en del småbåtar och blev samtidigt omseglade av flera stora båtar. Sträckbog igen till Buskärs ostsprick och därefter upp med gennakern igen och möjlighet att jaga ikapp ytterligare ett par båtar. Micke & Co med Cheetan kommer här ångande med sin stora vita.

IMG_4670

Det blir en ganska intressant avslutning där vi i princip är fyra båtar som  ligger jämsides. Ett tag tror jag faktiskt att vi ska dra det längsta strået och blir först av dessa fyra. Precis då får vi istället stopp och blir sist av dessa fyra. Det kan bara ha varit någon meter ifrån att det verkligen blivit vi som fått puffen och skurit mållinjen först – lite stolpe ut igen alltså.

Vi blir tillslut 38:a totalt och 15:e (av 30) i mellanklassen vilket faktiskt var något över förväntan med tanke på vad som hände i rännan. Alla resultat här. Mitt i bedrövelsen känns det samtidigt kul att veta att om vi bara kan eliminera strulet så är vi faktiskt med och slåss om betydligt bättre placeringar – DET är något vi ska ta med oss. Nu ska vi ta fram en plan på hur vi ska lyckas segla gennakern problemfritt i alla vindstyrkor.

IMG_4676

Efter seglingen följde en god bit mat på Käringön och därefter seglade vi hem – totalt 16 timmar i båten.

IMG_4679

Kommande helg är det dags igen då Orust inshore race seglas i våra hemmavatten.

IMG_4683

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *