Hermanö Runt 2013

Igår körde vi Hermanö Runt med Ninja. Väderprognoserna talade om ganska mycket vind med en  front som skulle passera seglingsområdet strax efter vår start. Det kändes därför bra att vi för dagen blev sju personer i besättningen; Terese, Annika, Henrik, Daniel P, Peter x 2 och Maria. Jättekul att Maria som också har en J/92s i Helsingborg ville vara med oss och känna på Ninja denna dag. Synd att vi inte hann få vårt nya SRSv-mätbrev till detta race.

Tävlingsledningen valde starttider beräknade på de starkaste vindalternativen och att banan skulle seglas motsols. Vindriktningen skulle på morgonen vara SO för att under dagen vrida över mot SV.

Hermanö Runt Bana

När det var dags att lämna  bryggan hade det börjat blåsa ganska ordentligt. Tyvärr har vi något fel på vårt vindinstrument så vi hade inte riktigt koll på hur mycket men det stod klart att det var läge att ta ett rev i storen. Synd att man inte har någon hårdvindsfock att byta till också. Strax innan vår start brast dessvärre revlinan. Vi hade dragit den lite för långt och då nöttes den av mot en kant på bommen. Besättningen slet med att byta lina och få till revet igen men tyvärr gjorde detta att vi inte hann i tid till vår start. Startade ca 1,5 minut sent. Vinden hade nu redan vridit över på SSV och låg stadigt på >10 m/s.

Kryssen gick hyggligt men på väg ut mot Buskärs ostprick kom fronten över oss med rejält med vind, regn och åska.

Hermanö Runt 2013 oväder

Det blev ett riktigt busväder och inte mycket till kappsegling just då. Vi visste ju dock att fronten skulle passera ganska snabbt så det var bara att bita ihop och ta oss igenom. Även om åskan vara nära så var den aldrig direkt över oss.

Hermanö Runit 2013 blöta

 

Redan vi rundningen av Buskärs ostprick hade fronten i huvudsak passerat oss. Vi slog ut revet i storseglet och konstaterade att focken sett sina bästa dar. Den är sedan tidigare tejpad på ett flertal ställen där filmen i membranet är trasigt men nu hade också akterliket släppt en bit från övriga seglet. Får försöka ordna detta på något vis till de återstående kappseglingarna denna säsong.

Sätter lilla gennakern efter en stund in mot andra rundningsmärket gippar runt och skär ut en bit för att byta till den stora men det är väldigt platt nu. Vi får till slut upp den stora gennakern men det är lite för platt för att få något bra drag i den och vi blir lite låsta av andra båtar. Testar så att segla saxat och det blev riktigt lyckat faktiskt. Detta är definitivt något vi ska träna mer på för detta gav ett helt annat drag på plattlänsen och vi seglade jämt med Gertrud och Zlatan som då hade kommit ikapp oss.

Nedtagning norr om Gullholmen. Noterar hur fint Blur tagit sig igenom Hermanö ränna där man utnyttjat vägvalet maximalt och hittat fina skärningsvinklar med sin gennaker. De kommer precis här ifatt oss med bra fart. Nedtagningen gick bra och vi rundar upp för kryss. Hittar en ritigt bra boatspeed i början av kryssen och går snabbare än de flesta båtar i vår närhet. Kryssen ut mot bojen ute i havet blir dagens bästa bog vi seglar inte bara om flera långsammare båtar utan lyckas också segla om några snabbare båtar. Stundtals går vi riktigt bra men ibland tar det en liten stund att byta växel för oss när vindarna skiftar.

Hermanö Runt 2013 kryss

Sträckan in mot Måseskär blev som vanligt ganska händelselös. Jalla, som låg en bit bakom oss, tog ett annat spår och gjorde en läbåge i ett försök att hitta strömlä. Såg länge ut som om de hade gått så lågt att de skulle behöva slå för att klara Måseskär men i slutändan visade det sig vara ett bra vägval där de tog in ganska mycket på oss. Vid Måseskär var det sedan dags att sätta gennakern igen. Ganska platt och väldigt skvalpigt med flera båtar i jämnhöjd gjorde denna bog till den mest frustrerande. Vi fastnade mellan några andra båtar och hittade inte alls någon bra gång här. Såhär i efterhand borde vi nog ha bromsat och skurit upp i lovart och fått en bättre skärning.

Nedtaging vid Buskärs ostprick även om Jalla försökte sig på att fortsätta att segla snabbt och lågt med sin gennaker. Även här visade det sig som ett ganska bra val när de lyckades ta in ytterligare på oss genom detta val.

Vi skar mållinjen som 31:a men efter omräkning kom vi på en 33:e plats, vilket åtminstone är 10 placeringar bättre än förra året. I mellanklassen kom vi 11:a av 24:a. Känns lite tråkigt att undanvindarna som på pappret bör vara vår starkaste bog där vi ska plocka båtar i dagsläget är vår sämsta bog. Bara att fortsätta träna och kanske hoppas på bogar som inte är fullt så platta. Vann gjorde en av förhandsfavoriterna, Omega 30:an Lova. Alla resultat finns här.

Hermanö Runt 2013 mat

Nu laddar vi inför Orust Inshore Race kommande lördag.

ett svartill “Hermanö Runt 2013”

  1. Per A skriver:

    Det var ett blött race 🙁
    Kul att vi hamnde på bild med 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *