Hermanö Runt 2012

Efter att ha spikat HR med NF:en 2010 och blivit 5:a 2009 fanns det vissa förhoppningar om en ny framskjuten placering. Konkurrensen brukar dock vara tuff med de flesta vassa ekipagen på startlinjen. Eftersom Pater Noster Race var något av en resultatmässig besvikelse var den ödmjuka ambitionen att placera oss på övre halvan av resultatlistan. Vi hade ju fått en del tips av Peter ”Blur” Gustafsson när han var med oss ute och seglade en kväll.

Vi brukar ta bilen till Hälleviksstrand på fredagskvällen för registrering för att sedan lämna Grönvik tidigt lördag morgon för ca 3 timmars tillfartssegling. Så även denna gång. Daniel, Terese och skippern var ombord från början och Henrik, Peter och Annika mönstrade på i Hälleviksstrand. Det skulle bli ännu en dag med strålande seglingsförhållanden i sydvästlig vind på 6-9 m/s. 57 båtar hade anmält sig i år vilket var några färre än föregående år.

Vi startade tillsammans med X99:or, J92:an Jalla, Gambler 38 och en First 30 JK. Lite trångt med såpass många båtar i samma start. Vi är något defensiva och startar i lovart för styrbords halsar men någon bakom de båtar som tajmat starten bäst. Jalla gjorde en kanonstart och är före. Tyvärr lyckas vi inte hålla samma höjd som Gambler 38:an som snart börjar störa oss ordentligt. Försöker gå lite lägre på speed men kommer aldrig igenom den störda vinden. Några av X99:orna börjar slå upp mot oss och vi kan konstatera att vi har några bakom oss. Tyvärr tappar vi successivt under denna inledande kryss.

När vi kommit ut på mer öppet vatten bygger sjön upp högre. Kämpar med att hitta ett bra trim i vågorna och ett bra vägval. Äntligen fri vind i alla fall. Vi lyckas dock inte hävda oss under kryssen mot Buskärs ostprick. En X37 kommer ångande och det känns som om de går en knop snabbare än oss. Bara att bita ihop.

Tyvärr blir det lite för brant för att sätta gennakern på halvvindsbogen upp mot den gula bojen utanför Käringön. strax innan rundningen kan vi dock sätta.

Direkt efter rundning känner vi att kursen blir väl platt och att vi behöver skära för att upp farten. Ser samtidigt Ola Sandahl i sin Melges 24:a som gjort precis detta och planar om oss. Tror att detta gjorde rorsman lite ivrig, vilket starkt bidrog till en mindre bra gipp som resulterade i en broach. Fick dock snabbt ordningen på grejerna igen men kan konstatera att vi tappat ytterligare på vår manöver.

In i Hermanö ränna och en relativt platt slör. Får G3:an att stå men kursen är för låg för att seglet ska dra effektivt. Flera stora båtar kommer sakta men säkert ikapp. Vid ett tillfälle har vi tre båtar i bredd med oss – en First 36.7, First 35 och en Finn Flyer 36. En mötande större motorbåt började backa i panik. Rundningen vid Gullholmen gick bra och det vara bara att börja den långa kryssen ut mot bojen 2 Nm väster om Hermanö huvud. Nu gäller det att hitta trimmet i den ganska grova sjön. Håller oss relativt nära Hermanö för att undvika den nordgående strömmen. Ser nu faktiskt några mindre båtar som vi kan börja fokusera på att passera. Bakom oss har vi Life 7.5 som vi bestämde oss för att hålla bakom oss.

Ute vid bojen har vi fortfarande Life 7.5 akteröver och har seglat förbi några små båtar. Tyvärr har vi inte längre några större båtar bakom oss. Inom räckhåll förut ser vi dock ett antal båtar och vår målsättning blir att passera dessa. Tyvärr blir det återigen en bog som inledningsvis blir för brant för att sätta gennakern. Går därför trögt att minska avståndet till båtarna framför. Annika börjar dessutom se lite blek ut och placerar sig strategiskt i lä…

Först i höjd med Måseskär blir det dags att hissa gennakern och nu skulle det väl bli åka av. Vinden har tyvärr hunnit lätta en del så att surfarna uteblir. In mot ostpricken blir en ganska odramatisk resa, vi plockar ett par båtar till och håller fortfarande Life 7.5 bakom oss. Gör en hygglig gipp runt Buskärs ostprick och slinker förbi den fina Faurby 325:an. Strax efter rundningen händer dock något märkligt. Life 7.5 får plötsligt fart och passerar oss i lovart utan att vi har en chans att hänga på. Intressant att se vilken fartökning det blev när de fick rätt vinkel. Undrar vilken som är vår rätta vinkel? Passerar någon båt till in mot mållinjen som vi skär som 44:e båt. Illa illa! Känns ju snarare som ett steg bakåt igen.

Grattis till Kyhlebäck/Larsson som knep totalen med sin First 40.

Efter en god middag på bryggan med sedvanlig prisutdelning var det dags för Henrik, Daniel, Peter och Annika att hoppa på färjan. Terese och jag tog en trevlig promenad på ön och blev sedan inbjudna på öl ombord på Jalla för lite trevligt tjöt. Kvällen fortsatte på Petterssons krog för att därefter avslutas med nattamat på den mycket uppskattade nattöppna korvkiosken.

Söndagen inleddes med en mycket god frukost på Hotell Käringön och därefter seglade Terese och jag hem båten till Grönvik igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *