Graphene – the future in a pencil trace

Hade idag det stora nöjet att få lyssna på Mikael Fogelströms föredrag där han berättade om det fantastiska materialet Graphene. Detta supertunna och starka material med utmärkta el- och värmeledande egenskaper har oändliga användningsområden där egentligen bara fantasin sätter gränser.

Graphene

Mikael arbetar på Chalmers som fått förtroendet att koordinera och leda det sk Graphene Flagship. EU satsat 1000 miljoner Euro under den kommande tioårsperioden, vilket innebär en av de största forskningssatsningarna någonsin.

Eftersom Graphene bara är en kolatom tjockt och genomskinligt blir detta högintressant att använda för skärmar till datorer, surfplattor och smartphones. Bland de många användningsområdena nämnde Mikael också att idrotten ligger väl framme. Där är man ofta snabba med att ta till sig ny teknologi samtidigt som idrottsutövare på elitnivå är relativt prisokänsliga. Mikael berättade bla att Novak Diokovic spelar med ett tennisrack med inslag av Graphene.

Som seglare kan man inte låta bli att kittlas av tanken på segel i Graphene. Starkt, otroligt lätt, genomskinligt hade ju kunnat bli ett häftigt krysställ. Dessutom kanske man hade kunnat nytta sitt storsegel som kartplotter mm. Pratade lite med Mikael om detta efter föredraget och han nämnde att vissa kontakter redan var knutna med något Volvo Ocean Race team. Intressant att se vad det kan resultera i om några år. Om man funderar lite så är detta material egentligen inte så oerhört långt ifrån segelteknologin kring 3Di, 4T Forte eller motsvarande.

Eftersom man gärna vill stödja denna forskning så ställde jag givetvis Ninja till förfogande om de vill ha en testplattform för att utveckla segel i närområdet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *