Försenad sjösättning

Vi hade planerat in sjösättning den 25 maj. Veckan innan var det mycket som skulle ordnas för att allt skulle vara klart till sjösättning. Tyvärr blev det aldrig någon båt i vattnet denna dag då varvet, av olika anledningar, helt enkelt inte lyckades lösa detta. Trots löfte om sjösättning veckan därpå blev inte heller det gjort. Sen fredag eftermiddag kom Ninja tillslut i sjön.
När vi klädde masten inför påmastning upptäckte vi dock att det nya förstaget i heldragen rod var ganska rejält böjt uppe vid förstagsinfästningen i masten. Dessutom fanns en liten spricka i själva beslaget (Furling Eye with Socket) som avslutar staget. Kändes inte rätt att rigga med denna skada, som uppenbart har kommit till vid avmastning, som varvet ansvarade för själva utan vår medverkan.
böjt förstag
furling eye - sprucken
Har nu, efter att hämtat hem förstaget och varit i kontakt med Hampus på Riggarna vid Nya varvet, kunnat konstatera att staget går att använda på kort sikt utan någon risk men att det bör bytas ut för att inte äventyra säkerheten på lite längre sikt. Det innebär alltså att vi kan masta på med befintligt förstag och därmed borde inte säsongen vara förstörd. Nytta stag ska beställas (från danska BSI) och när det kommit på plats bör staget bytas ut. Kommer att kontakta försäkringsbolaget i morgon så får vi se hur vi reder ut detta.
Känns just nu lite väl stressigt att få till all logistik för att kunna delta på Stora Oset Race. Blir nog till att kasta in handduken och istället fokusera på ett bra träningspass med besättningen hemma i Grönvik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *