Båtmässan 2014

Efter en veckas skidsemester tänkte jag i korta ordalag kommentera intrycken efter årets båtmässa. Jag besökte båtmässan en kväll i vecka 6 och jag tycker att mässan gav ett något avslaget intryck. Kanske berodde det på att antalet segelbåtar var färre än någonsin. De kölbåtar som ställdes ut var med undantag från J/70 samtliga cruisinginriktade. Mest spännande av dessa var nog nya Xc35:an från X-yachts men jag hade hoppats på att kanske få en glimt av nya J/88:an eller av Far East 31R. Tyvärr fanns inte någon av dessa att beskåda, vilket man kanske kan ha viss förståelse för.

En häftig M32:a fanns tydligen på mässan men detta ekipage hade man av någon outgrundlig anledning gömt undan bland en massa motorbåtar så jag lyckades aldrig få syn på den.

Trots detta så är det alltid trevligt att besöka båtmässan och få chans att tjöta lite med de olika utställarna. En intressant nyhet bland segelmakarna var Filip Manninge och One Sails som startat upp ett loft i Helsingborg. Pratade en stund med honom om deras nya 4T FORTE som verkar vara ett nytt intressant sätt att tillverka segel utan varken sömmar, film eller lim. Dessutom verkar detta vara ett ganska prisvärt alternativ.

Passade på att fota några intressanta saker jag noterade på mässan.

En nytt och innovativt sätt att montera en Velocitek Speed Puck kunde noteras på flera jollar. Smart tanke men kanske inget för kölbåtar. Finischen på själva beslaget kunde dessutom varit bättre.

Speed puck

Ett smakprov på skotpunktsjustering för focken på en Express. Snyggt!

fockjustering

505 – still going strong
Känns som det är bra drag i denna klass. Denna konstruktion, ritad 1952 av John Westrell känns fortfarande het. Till kommande VM räknar man med upp emot 200 båtar!

505

På kölbåtssidan var annars lilla J/70 den mest intressanta även om båten inte var en nyhet. J/70 har blivit en försäljningssuccé med fler hundra sålda båtar.

J70

Så här års när seglingsabstinensen är stor så känns en radiostyrd segelbåt ganska lockande. Denna läckra Dragon Force kostar från 1.500:- vilket inte känns oöverstigligt.

Dragon Force

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *