Båtmässa utan segelbåtar?

Nyss hemkommen efter en veckas härlig skidåkning i Sälen tänkte jag sammanfatta intrycken från årets båtmässa. Jag var faktiskt där två gånger i år,  ena gången själv och andra gången tillsammans med vår son Nils.

Årets båtmässa utmärkte sig genom att ha rekordfå segelbåtar på plats. Det finns flera förklaringar till detta, att transporterna av segelbåtar till mässan blir för kostsamma, att mässan ligger fel tidsmässigt så att leveranser vid en ev försäljning inte hinns med till sommaren etc. Som besökare är ju detta såklart trist även om jag förstår segelbåtsleverantörerna. Dessa har istället gått samman och kommer att ställa ut seglebåtar vid andra tillfällen, som bl a flytande båtmässor i Gustafsberg och på Orust.

Det fanns dock några segelbåtar att beskåda på mässan och i ärlighetens namn tycker jag personligen att det är roligare titta på ett fåtal häftiga segelbåtar än att det finns många cruisingbaljor på plats att titta på.

Utanför entrén möttes man av Team Teknova Albatross Racings nya båt, en spektakulär M34. Med rejält tilltagen segelyta och en vikt på endast 2,6 ton blir detta ett häftigt ekipage att beskåda i sommar. Man kommer bl a att satsa på Marstrand Big Boat Race så där får vi bästa tänkbara motstånd.

M34 TeknovaTeknova tävlingar 2015

Inne på mässan fanns nya Seascape 27:an och en SCA-stripad J/70. Man har nu sålt smått otroliga 900 st J/70. Tyvärr finns det ännu ingen J/88:a på gång till Västkusten.

Seascape 27

Seascape 27

Det var också världspremiär på den nya matchracingsbåten Brandspot 38. Den såg riktigt fin ut. Intressant också att man nu tänker köra assymetriska undanvindssegel även vid matchracing. Får vi möjligen se en B38:a på startlinjen i Marstrand Big Boat race också?

Brandspot 38B38

Undrar förresten om den fina rorkulten på B38:an skulle passa till Ninja?

Rorkult

Förutom dessa segelbåtar så fanns det också ett antal jollar på plats, men that´s about it.

En häftig jolle-nyhet är RS Aero som ser riktigt fin ut. Den finns med ett antal olika riggalternativ och kan på sått sätt anpassas för seglare mellan 35-95 kg. Pris för seglingsklar båt exkl segel och undermast ligger på 65.000 kr. Annars är ju såklart Moth-jollen i kolfiber läcker och väcker ha-begär. Vore kul att testa på någon gång.

RSMoth

Moth

Annars är det mycket RIB, styrpulpetar, aluminiumbåtar, motorer och diverse tillbehör som gäller. En tydlig trend verkar vara designen på motorerna. Evinrudes nya fina utombordare var coolt designade redan från början men går dessutom att få med olika färg på de utbytbara kåporna för att matcha just din båt.

Dubbelmontage

En ny vinsch kanske?

Andersen vinsch

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *