Båtfix

Terese och jag tillbringade merparten av lördagen med att fixa med båten i Wallhamn.

Att-göra-listan är relativt lång så det kändes skönt att beta av några punkter på listan.

Propellern har varit hemma och blivit blank. Vi fick nu monterat den och satt dit de nya offeranoderna. Ska slipa till dem lite bara för att få en mjukare övergång. Sedan återstår bara om, och i så fall hur, man ska behandla propellern för att minska påväxten. Tror att jag ska testa ett tunt lager med syrefritt vaselin i år.

Propellern moterad

En ny fock är införskaffad till säsongen. För att få en mer optimal fock har vi slopat rullen och kommer att köra focken med sk softhanks på det nya förstaget i rod. När vi plockat bort rullen krävs dock någon form av infästning i däcket för halshornet. Valde en padeye från Wichard och installationen blev riktigt bra och snygg. Under däck sitter en specialanpassad bricka i kolfiber.

IMG_2866

Eftersom fallspänningen är en av de viktigaste trimfunktionerna för focken har jag funderat lite på att göra en 2:1 utväxling på fockfallet. Det brukar annars vara vanligast att köra detta till storen, bla för att storen inte åker upp och ned lika ofta och att det därmed inte stör lika mycket med ett såpass långt fall som krävs för en 2:1-lösning. Att det blir mycket lina att hantera är väl kanske den stora nackdelen. Fördelarna är att man halverar lasten i fallet. Detta gör att du kan gå ned något i dimension på fallet, du har lättare att justera fallspänningen och det blir också mindre risk för att fallet glider i avlastaren.

För en 2:1 utväxling krävs dock någon form av fix i fallhornet. En Tylaska 2:1 fallschackel är ett lyxigt alternativ för att lösa detta.

Tylaska H5 2:1

Det var också hög tid att serva vinscharna. Såg ganska skitigt ut när jag demonterade dem i höstas (bilden till vänster nedan). Det var lite pilligt att få ut sprintarna som håller fast kugghjulen. Har sedan haft kugghjul och lager hemma och rengjort dem med  kemiskt ren bensin, vilket har funkat mycket  bra. Monterade dem igen i lördags och smorde in kuggarna med vinschfett och lager och klackar med Harkens speciella Prawn Oil. En bra instruktionsvideo över hur man servar Harken-vinschar finns här.
Bilden till höger visar den färdigservade vinschen, även om skillnaden för ögat kanske inte är så dramatisk.

IMG_0277 IMG_0306

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *